Дания обяви отмяна на коронавирусните ограничения

Дания обяви нови етапи в отмяната на своите коронавирусни ограничения, благодарение на поставена под контрол епидемиологична ситуация и с подкрепата на санитарния й паспорт, един от първите въведени в Европа, предаде Франс прес.

Освен вече обещаното отваряне на киносалоните и театрите, от четвъртък отварят и фитнес залите, които ще може да се посещават при представяне на "коронапропуск", санитарен паспорт, с който се удостоверява, че носителят е ваксиниран или има отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа, или е наскоро преболедувал вируса.

Баровете и ресторантите, които вече приемат клиенти при представяне на санитарния паспорт, вече няма да са задължени да приемат клиенти единствено с предварителна резервация.

Средношколците пък вече ще могат да се върнат в училище, показва планът за новите разхлабвания, който беше договорен през изминалата нощ в датския парламент.

От 21 май е предвидено на събитията на открито да могат да присъстват вече до 2000 души, половината студенти ще следват присъствено, а при частните събирания вече ще се разрешават до 50 участници на закрито и 100 на открито.

За европейското първенство по футбол, в което четири мача ще се играят в Копенхаген, ще се допускат до 16 000 зрители.

От 1 август пък на прояви на открито ще могат да присъстват до 5000 души.

В скандинавската страна с население 5,8 милиона души броят на новозаразените е четири пъти по-нисък, отколкото през декември, когато страната въведе ограничителни мерки със затваряне на училищата и несъществените търговски обекти, които вече отново работят.

Очаква се ваксинационната кампания в Дания да завърши в края на август. До момента 11,5 процента то населението са изцяло ваксинирани, а 23,4 процента са получили първа доза ваксина.

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини