Земетресение 6,8 удари Япония

Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари североизточното крайбрежие на Япония, но не беше издадено предупреждение за цунами, съобщиха японските и американските власти. Не са докладвани и щети или жертви.

Геоложката служба на САЩ (USGS) съобщи, че среднощното земетресение е ударило на дълбочина 47 километра в Тихия океан, близо до Ишиномаки, префектура Мияги, близо до епицентъра на огромното земетресение от март 2011 г., предизвикало цунами, което взе 18 000 жертви.

USGS и Метеорологичната агенция заявиха, че няма риск от цунами след земетресението, предизвикало силни трусове в части от източния бряг и е усетено и в Токио.

Властите в Аомори, Фукушима и Ивате съобщиха, че не са докладвани жертви, а обществената телевизия NHK заяви, че няма незабавни съобщения за щети.

Но служител на Метеорологичната агенция предупреди, че силни вторични трусове могат да засегнат региона след около седмица, като добави, че очакваното лошо време може да предизвика свлачища.

Двама души са леко ранени след счупване на прозорци на гара в Онагава, Мияги, съобщи NHK.

„Наясно сме с новините, но все още събираме информация“, каза Казуто Такеда, служител в службата за управление на бедствия в префектурата.

NHK предаде още, че жена на 80-годишна възраст е приета в болница, след като е паднала в супермаркет във Фукушима.

Някои участъци от скоростни магистрали и влакови трасета, включително тези по линията Тохоку Шинкансен, бяха затворени вследствие заради труса.

Токио електрик пауър холдингс проверява за нередности в атомната си централа във Фукушима. Според говорител на компания Тохоку електрик пауър, не е открила проблеми в своите атомни централи в Онагава и Хигашидори. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини