Стоунуолинг или най-прекият път към раздялата

Според експерти т.нар „стоунуолинг“, или „каменният зид“, има унищожителен ефект върху всяка връзка. Ето за какво става дума.

Спорите с партньора си и в един момент разправията приема опасен обрат. Предавате се (вероятно водени от добри намерения, тъй като не желаете спорът ви да ескалира) и се оттегляте в другата стая. Изпадали ли сте в подобна ситуация, или може би тя е обичайна за вас? Тогава трябва на всяка цена да промените нещо, защото това поведение е абсолютна отрова за всяка връзка.

Според д-р Джон Готман от „Готман  институт“ т.нар. „стоунуолинг“ с времето убива любовта. Ето какво казва той: „Стоунуолинг настъпва тогава, когато единият участник в спора се отдръпне, затвори се в себе си или умишлено се съгласява с всичко, казано от другия, отказвайки да бъде провокиран. Вместо да обсъждат и решават проблемите съвместно с партньора, хората, които блокират, изпълняват различни маневри за измъкване.  Например като се правят на заети, мълчат, сменят темата или измислят други, извънредно изобретателни начини за отвличане на вниманието“.

Какво можете да направите срещу „стените“?

Издигането на стени е естествена реакция срещу чувството за психическо претоварване. Какво могат да направят засегнатите от това явление? Експертите по връзки дават следния съвет. Когато отново изпаднете в ситуация, от която да ви се иска да дезертирате, поемете дълбоко въздух, задръжте за малко дъха си и кажете нещо от този род: „Сега съм много ядосан(а) и се страхувам да не те обидя. Може ли да спрем за малко и да се върнем на въпроса по-късно?  Ще мога да разсъждавам по-трезво, когато се успокоя“. След това вземете таймаут (но без да прекалявате, като подхванете темата едва след 3 дни!) и по-късно продължете спора от мястото, на което сте го прекъснали. 

Как да постъпите, когато партньорът ви издига стени?

Ако вие сте страната във връзката, срещу която е издигнат „каменният зид“, не бързайте да се отчайвате. Изчакайте и подновете разговора в по-спокоен момент. Мнозина възприемат емоционалната стена като знак, че любовта си е отишла, и се чувстват така, все едно са ги лишили от почва под краката. Защото дори в най-разгорещения спор трябва да сте сигурни в чувствата на партньора си. Ако тази дълбока убеденост липсва, значи отношенията ви са сериозно разклатени и във всяка кавга се прокрадва страхът, че може да ви напуснат. Най-добре да признаете открито на партньора си какво ви причинява стоунуолингът, например като кажете следното: „Чувствам се много наранен(а) и уплашена(а), когато просто изчезнеш, а аз нямам представа какво става в главата ти или как се чувстваш. Не знам и как да пробия стената, която издигаш помежду ни“. Стоунуолингът не е само, когато някой лишава другия от физическото си присъствие, напускайки помещението, а и когато се отдръпва вътрешно.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини