Ердоган: Турция е разстроена от безпочвените изявления на Байдън

Турция смята за несправедливи и безпочвени изявленията на американския президент Джо Байдън, който призна т. нар. "арменски геноцид". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след края на заседание на кабинета, предадоха световните агенции и турските медии.

Той призова Байдън незабавно да промени декларацията си за признаване на арменския геноцид.
Думите на президента на САЩ са несправедливи и противоречат на историята. Те много ни разстроиха, посочи Ердоган.

По отношение на събитията, станали преди повече от век Байдън използва "несправедлива фраза", която не е основана на историята. Тези въпроси трябва да се решават от историците, а не от политиците, заяви турският президент.

Досега не сме получили отговор за създаване на съвместна историческа комисия, отбеляза Ердоган.
Той заяви още, че САЩ трябва сами първо да се огледат в огледалото.

По думите му решението на Байдън е било взето под натиска на радикалните арменски кръгове и антитурски групи, информира Анадолската агенция.

Западът показва лицемерие по арменския въпрос и по отношение на терористичните организации (най-вече ПКК), каза турският президент, като добави, че по време на Първата световна война в Османската империя "арменски банди са убивали невинни хора".

Той каза още, че на много места има масови гробове, в които са погребани турци, убити от арменци, но никъде не може да бъдат открити масови гробове, в които са погребани арменци.

Президентът на Турция заяви, че говори по този въпрос, като се опира на документи от огромното количество архиви в Турция.

Не знам на какво се опират думите на Байдън. Ако в САЩ или Европа има такива документи, готови ли ще са да ги покажат? Ние сме готови, заповядайте, каза Ердоган.

Отношенията между Турция и САЩ още повече ще се влошат след грешната стъпка за Армения от 24 април, подчерта той.

Въпреки всичко Ердоган каза, че очаква "отварянето на нова врата" в отношенията със САЩ, след като се срещне с Байдън на срещата на върха на НАТО през юни.

В събота Байдън изпълни предизборното си обещание да признае за геноцид събитията в Османската империя, започнали през 1915 г., при които са били убити близо 1,5 милиона арменци.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини