Протест пред американското консулство в Истанбул срещу решението на Байдън да признае арменския геноцид

Малка група турски граждани се събраха пред американското консулство в Истанбул, за да протестират срещу решението на американския президент Джо Байдън да нарече "геноцид" масовите депортации и убийства на арменци в Османската империя преди един век, съобщава Асошиейтед прес.

Няколко десетки протестиращи се включиха в демонстрацията, като носеха плакати и скандираха лозунги. "Геноцидът е лъжа, това е американски план", заявиха те. Демонстрантите поискаха също да бъде прекратено използването на военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция от американската армия и скандираха: "Американски войници, вън от Турция!".

В събота Байдън изпълни предизборното си обещание да признае за геноцид събитията в Османската империя, започнали през 1915 г., при които са били убити близо 1,5 милиона арменци.

Турските официални представители остро осъдиха изявлението на Байдън, като заявиха, че няма правни и исторически основания за използване на тази дума.

Турция признава, че много живеещи в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Консулствата на САЩ и посолство на страната в Турция бяха затворени за посещения до сряда, след като издадоха предупреждение за възможни демонстрации след изявлението на Байдън.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини