Сергей Накаряков - един от най-великите тромпетисти на нашето време, в зала "България"

Сергей Накаряков - един от най-великите тромпетисти на нашето време ще бъде солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. На 13 май, определяният за най-големият жив тромпетист, „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“ ще представи Концерта за тромпет и оркестър на Александър Арутюнян. Второто произведение на вечерта е Симфония No 1 от Луис Глас. Накаряков се съгласи да включи България в програмата си, след като цигулярят Рей Чен съобщи, че не може да пристигне в България заради затруднения в придвижването, породени от Корона кризата.

Сергей Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света, постигнал изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет.

Неговата изключителна дарба е забелязана, когато едва 13-годишен участва на фестивала в Корсхолм, Финландия.

Роден е в Нижни Новгород през 1977 г. На 6-годишна възраст започва да свири на пиано, но след катастрофа, когато е на девет години се налага да изостави клавишите и да се преориентира към тромпета. Негов учител става баща му. Първата изява на Сергей Накаряков зад граница е през 1990 г, когато невръстният тромпетист гостува за първи път в България.

На фестивала на Иво Погорелич в Бад Ворисхофен, Германия през 1991 г. привлича вниманието върху себе си, а през август същата година дебютира с Литовския камерен оркестър на Залцбургския фестивал, където получава наградата Prix Davidoff. 

Сергей Накаряков триумфира в световните музикални центрове Hollywood Bowl в Лос Анжелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон и др. Участва във фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като всяка година осъществява и няколкоседмично концертно турне в Япония. Благодарение на изключителната си виртуозност и красота на звука той изпълнява с лекота на тромпет дори транскрипции на концерти и пиеси за цигулка. Удостоен е с голямата награда ECHO Klassik Award за инструменталист на годината (2002 г.). 

Често изнася рецитали с пианистките Вера Накарякова, негова сестра или с Мария Меерович (Белгия), с която гостува в София за откриването на Сезон 2014/15 на Софийската филхармония.

Работи с най-големите съвременни солисти, оркестри и диригенти, сред които  легендарната пианистка Марта Аргерич.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини