17 °C

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание.

След заседание на председателския съвет тази сутрин, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Така депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

Преди това обаче политическите партии прочетоха декларации.

„Промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно са безпочвени. Очевидно има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ създава хаос и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време нападат БСП и отказват протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в поведението на други партии, но тъй като сега всички ни предизвикват, ще си кажем мнението. Още в 44 НС заявихме, че „Обединени патриоти” са явни партньори на ГЕРБ. Скрито управляващият партньор е ДПС”, заяви Корнелия Нинова. 

Мая Манолова също прочете декларация от парламентарната трибуна.

„Планът за възстановяване и развитие дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. европейски безвъзмездни средства и още над 9 млрд. нисколихвени изгодни кредити, които за съжаление в момента отсъстват от Плана. Големите световни икономики Китай и Америка вече приложиха подобни планове. Повечето от страните от ЕС вече са готови и внасят своите национални планове. Само в България заради неразбирането между усвояване и възстановяване и заради деструктивното поведение на българското правителство Планът все още се обсъжда”, заяви Мая Манолова.

„Той трябва да бъде внесен в европейските институции до 30 април, а одобрението да се случи до края на юли, което ще позволи практически средствата за стартиране на проектите да са налични незабавно. Това са средства, които биха дали значителен тласък за развитие на българската икономика. Буквално от юли може да започне инвестирането им. Народното събрание трябва да бъде на висотата на очакванията на българските граждани – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално добър за българската икономика и домакинства”, каза Манолова. „Това, което е рационално и здраво в него да се използва. Средствата, предвидени за отживели и аналогови мерки и дейности да бъдат пренасочени към фондовете за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация”, поиска Манолова.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини