Хеликоптерът "Инджинюъти" ще осъществи 4 полета на Марс следващите две седмици

НАСА планира в следващите две седмици мини-хеликоптерът "Инджинюъти" да осъществи не по-малко от четири полета на Марс, стана известно от пресконференция на американското космическо ведомство.

Малкият апарат беше доставен на Червената планета от роувъра "Пърсивиърънс". Първият си тестов полет "Инджинюъти" извърши в понеделник. Той продължи 40 секунди и апаратът с маса 1,8 килограма се издигна в автономен режим на височина три метра, след което отново кацна на повърхността на Марс. Отговарящият за полета на апарата Хауърд Грип отбеляза по време на пресконференцията, че "Инджинюъти" е изпълнил безупречно всички подадени му команди от Земята.

"Пред нас има отворен прозорец с продължителност 30 дни за провеждането на експеримента", отбеляза научният ръководител на проекта "Инджинюъти" МиМи Онг. Останаха ни две седмици, през които възнамеряваме да осъществим още 4 полета". По нейните думи те ще бъдат все по-смели и апаратът ще се отдели на около сто метра от точката на старта. Първият от тези полети няма да бъде осъществен по-рано от 22 април. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини