Таймлапс назад във времето: Google показва климатичните промени на Земята

Google Earth ви дава завладяваща 3D обиколка на планетата във вашия уеб браузър, а най-новата функция на приложението ви позволява да погледнете назад във времето - от днешния чак до 1984 г., така че можете да видите как изменението на климата е променило лицето на Земята над последните 37 години.

Самият Google акцентира няколко области, които по-специално бихте искали да проверите: отстъпващият ледник Колумбия в Аляска, например, или променящата се брегова линия около Чатъм, Масачузетс. Можете да видите градовете да се издигат и горите да изчезват за миг на екрана си.

Този линк ще ви отведе към функцията за таймлапс. Можете да търсите конкретно място на Земята или да разгледате една от петте предложени категории: промяна на горите, крехка красота, източници на енергия, затопляне на планетата и експанзия на градовете.

Можете също така да получите достъп до повече от 800 най-важни пакета, които Google е събрал, като посетите тази страница във вашия браузър. Вижте как ледените потоци се оттеглят, слънчевите ферми се разширяват, реките променят курса, езерата пресъхват и много други, както в 2D, така и в 3D.

"На нашата планета стават бързи промени в околната среда през последния половин век - повече от всяки друг момент в човешката история“, пише Ребека Мур, директор на Earth Engine & Outreach в Google Earth.

"Много от нас са преживели тези промени в собствените си общности; аз бях сред хилядите калифорнийци, евакуирани от домовете си по време на горските пожари в щата миналата година. Други ефекти от изменението на климата за хората са абстрактни и далечни, като топенето на ледените шапки и отстъпващите ледници".

Новата функция за таймлапс използва около 24 милиона сателитни снимки, събрани от Google Earth. Събрани са данни от НАСА, Американската геоложка служба (USGS), Европейския съюз и Европейската космическа агенция (ESA).

Google казва, че са били необходими повече от 2 милиона часа за обработка, за да се обработят тези 20 петабайта изображения в една единствена видео мозайка с размер 4,4 терапиксела. За да усетите мащаба - това са около 530 000 видеоклипа в 4K. За щастие, Google използва неутрални за въглерода, 100 процента възобновяеми енергийни центрове за данни за тази работа.

Новите изображения са безплатни за достъп и използване, подобно на останалата част от Google Earth, и си струва да проучим как се е променила нашата планета през последните 40 години. Това не е съвсем същото като да посетите тези места реално, но може да усетите от къщи мащаба на щетите, които климатичните промени причиняват, от разширяването на пустините до намаляването на ледниците.

"С Timelapse в Google Earth имаме по-ясна картина на променящата се планета точно на една ръка разстояние, която показва не само проблеми, но и решения, както и хипнотизиращо красиви природни феномени, които се разкриват в продължение на десетилетия“, пише Мур.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини