Защо птиците не замръзват през зимата

Учени от Швеция установиха как птиците преживяват дори най-големите студове през зимата, без да замръзват, пише изданието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология (FASEB).

Основната причина се крие в специфичния състав на кръвта на птиците, благодарение на който температурата им се повишава с наближаването на зимния сезон.

Авторите на изследването от университета на Лунд обясняват, че при бозайниците митохондриите се намират главно в мускулите, тъй като именно мускулатурата изразходва най-голямо количество енергия. При птиците обаче най-много митохондрии има в червените кръвни клетки.

За целите на проучването специалистите са анализирали проби от няколко екземпляра през есента и зимата. Изследователите са установили, че през студения сезон митохондриите в кръвта на птиците стават по-големи и работят по-активно, в резултат на което тялото отделя повече топлина.

Откритието за ролята на кръвните клетки се е оказало изненадващо за биолозите, тъй като досега се е смятало, че птиците се топлят чрез ускоряване на метаболизма си или като съкращават мускулите си чрез разрошване на перата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини