ОТКРИХА ПАМЕТНИКА НА „ РОДОПСКИЯ СЛАВЕЙ“ РАДКА КУШЛЕВА

Кметът Николай Мелемов и народният певец Хамид Имамски откриха днес бюст паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева. Скулптурната композиция се намира пред РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян.
От 101 Каба гайди дадоха началото на официалната церемония. Те изпълниха химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ , който е пяла Радка Кушлева. На събитието присъстваха нейните дъщери Соня и Диди, общественици, сродници на талантливата певица, общински съветници, граждани и др.
Свещеник Запрян Шиков отслужи заупокойна молитва в памет на Радка Кушлева.
„В този ден се прекланяме пред живота и делото на именитата ни певица, прославила красота на българския фолклор у нас и по света. Идеята за паметник в нейна чест, поставен в централната част на града ни, вече е реализирана.Нека родният фолклор ни събира и сплотява, да оставя за бъдните поколения здрави, родопски корени. Позволете ми да благодаря на инициатора и на всички участници в Инициативния комитет за поставяне на този паметник. Благодаря на автора на скулптурната композиция Павел Василев, на инвестиционния проект, дело на архитект Лъчезар Митовски от „ДЕКРА“ ЕООД-гр. Пловдив, на експертите от Община Смолян и Общински съвет - Смолян.
Чест и почитания и към тези, които участваха в подготовката и организиране на всички дейности по реализиране на проекта и на всички, работили за набиране на средства за изработка и поставяне на паметника“, каза в словото си при откриването кметът Мелемов.
Той припомни, че Радка Кушлева не е само солист-изпълнител. Тя е основател и първа солистка на самодейния ансамбъл „Кирил и Методий“ в Смолян, който се сформира под диригентството на Атанас Капитанов. Участва с хор „Кирил Маджаров“ в първия републикански фестивал и получава първата награда. От Световен младежки фестивал в Будапеща получава първа награда – златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева е една от основателките и първа солистка на Ансамбъла при Окръжния народен съвет – Пловдив, под диригентството на Асен Диамандиев.
Само за една година прави запис на 70 родопски народни песни в радио София. Пее във вокална група „Росна китка“, Квартет и секстет „Сестри Кушлеви“ и оставя след себе си богато музикално наследство.
„ Благодаря ви родопчани за това бижу. Като нейна дъщеря и колежка благодаря на Инициативния комитет, на Общината и областната администрация, на всички родолюбиви българи за това че този паметник е факт“, сподели дъщерята на „родопския славей“ Соня.
„Кака Радка е България. В ден като днешния много политици говорят за обединение, но лесно е да говориш, а кака Радка го е направила и само, който пее родопска песен го разбира“, каза при откриването Хамид Имамски. Той подчерта, че родопчани не се хвалят и не очакват аплодисменти, когато правят нещо. 160 души са дали своя дан, за да стане факт скулптурната композиция и никой от тях не е поискал да се спомене името му и да бъде афиширан.
Слово за днешното събитие от името на областния управител Недялко Славов поднесе Румяна Караманолова.
След края на официалната церемония бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Радка Кушлева.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини