23 °C

„Звярът от изток“ - снежен хаос в Европа, причинен от топенето на морския лед в Арктика

Априлският сняг, паднал върху цъфналите овошки в Европа наскоро, може да е пряко свързан със загубата на морския лед в Баренцово море в Арктика. Това със сигурност вече се е случвало през 2018 г., когато внезапното застудяване, известно като „Звярът от изток“, се спусна в средните ширини на континента, показва ново проучване в Nature Geoscience.

Макар усърдно да палят хиляди огньове около насажденията си, френските винопроизводители са загубили битката. След затоплянето с температури над средните в края на март последва екстремен студ, който унищожи над 90 процента от лозовите насаждения. Случилото се е илюстрация на сложността и непредсказуемостта на глобалното затопляне на климата. Това също е и земеделска катастрофа от Бордо до Шампан.

Загубата на арктически морски лед поради затоплянето на климата, донякъде парадоксално, е свързана със студените и снежни зими по средните географски ширини.

„Изменението на климата не винаги се проявява по най-очевидния начин. Лесно е да се екстраполират модели, за да се покаже, че зимите стават по-топли и да се предскаже почти безснежно бъдеще в Европа, но най-новото ни проучване показва, че е твърде опростено. Трябва да се пазим от широкомащабни екстраполации за въздействието на изменението на климата", обяснява професор Алън Хъбард (Alun Hubbard).

Топенето на арктически морски лед доставя 88% от пресния сняг

Хъбард е съавтор на проучването, публикувано в Nature Geoscience, разглеждащо този контраинтуитивен климатичен парадокс: 50%-о намаление на арктическата морска ледена покривка е увеличило изпаренията в открити води и през зимата, а това е подхранило по-екстремни снеговалежи на юг в цяла Европа.

Изследването, ръководено от д-р Хана Бейли (Hanna Bailey) от Университета в Оулу, Финландия, установява по-конкретно, че дългосрочният спад на арктическия морски лед от края на 70-те години на миналия век има пряка връзка с едно конкретно метеорологично събитие: „Звярът от Изток “- февруарският снеговалеж, който блокира големи части от европейския континент през 2018 г., причинявайки загуби от 1 млрд. британски лири на ден.

Изследователите откриват, че атмосферните пари, носещи на юг от Арктика, носят уникален геохимичен отпечатък, разкривайки, че техният източник е топлата открита повърхност на Баренцово море, част от Северния ледовит океан между Норвегия, Русия и Шпицберген. Те откриват, че по време на „Звяра от Изтока“ откритите води в Баренцово море са доставяли до 88% от съответния пресен сняг, паднал над Европа.

Климатичното затопляне повдига похлупака на Северния ледовит океан

„Това, което откриваме, е, че морският лед е ефективен капак на океана. И с неговото дългосрочно намаляване в Арктика се наблюдава увеличаване на количествата влага, която навлиза в атмосферата през зимата, което пряко влияе върху времето ни на юг, причинявайки екстремно силни снеговалежи. Може да изглежда контраинтуитивно, но природата е сложна и това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика", отбелязва Бейли.

Когато анализираха дългосрочните тенденции от 1979 г. нататък, изследователите установиха, че за всеки квадратен метър зимен морски лед, изгубен от Баренцово море, има съответно 70 кг увеличение на изпаренията, влагата и снега, падащи над Европа.

Техните открития показват, че през следващите 60 години прогнозираното без лед Баренцово море вероятно ще се превърне в важен източник на увеличени зимни валежи - било то дъжд или сняг - за Европа.

„Това проучване илюстрира, че внезапните промени, наблюдавани в цяла Арктика, наистина засягат цялата планета“, коментира професор Хъбард.

Справка: “Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall” by Hannah Bailey, Alun Hubbard, Eric S. Klein, Kaisa-Riikka Mustonen, Pete D. Akers, Hannu Marttila and Jeffrey M. Welker, 1 April 2021, Nature Geoscience. DOI: 10.1038 / s41561-021-00719-y

Източник: “Beast From the East” – Snow Chaos in Europe Caused by Melting Sea-Ice in the Arctic, Scitech daily

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини