14 °C

Хронично запушен нос? Ново изследване го свързва с промени в мозъчната активност

Хроничният риносинузит, който причинява постоянно запушен нос и главоболие, наред с други симптоми, засяга не малко хора, а ново изследване е установило връзка между състоянието и промени в мозъчната дейност.

Екипът, извършил изследването, се надява, че връзката ще помогне да се обяснят някои от другите често срещани ефекти на постоянното възпаление: затруднения в концетрацията на вниманието, пристъпи на депресия, проблеми със съня и замаяност.

Намирането на връзка между основното заболяване и невронната обработка, случваща се другаде, може да бъде жизненоважно за разбирането на хроничното състояние, заедно с усилията за намиране на по-добри и по-ефективни начини за лечение.

„Това е първото проучване, което свързва хроничното възпаление на синусите с невробиологична промяна“, коментира отоларингологът Ария Джафари (Aria Jafari) от Университета във Вашингтон. „От предишни проучвания знаем, че пациентите, които имат синузит, често решават да потърсят медицинска помощ не защото имат хрема и синусово налягане, а защото болестта влияе върху начина, по който взаимодействат със света.“

"Те не могат да бъдат продуктивни, мисленето им е трудно, сънят е лош. Това в голяма степен влияе върху качеството им на живот. Сега имаме перспективен механизъм за това, което наблюдаваме клинично".

Изследователите избират от данните на проекта Human Connectome 22 субекта, живеещи с хроничен риносинузит и 22-ма контролни субекта без възпаление на синусите. След това използвят данни от сканиране с функционална магнитно-резонансна томография (fMRI) за сравняване на кръвния поток и активността на невроните в мозъка.

При хората с възпаление на синусите изследователите са забелязали по-ниска функционална свързаност в фронтопариеталната, наричана и централна изпълнителна мрежа (frontoparietal network, central executive network), използвана за съсредоточаване, решаване на проблеми и работна памет, по-висока функционална свързаност в мрежата на пасивен режим на мозъка (default mode network), активна в състояние, когато човек не е зает да изпълнява задачи, свързани с външния свят, а е потопен в себе си, и по-ниска функционална свързаност в салиентната мрежа (salience network), която управлява външните стимули, комуникацията и социалното поведение.

Разликите са по-значими при хора с по-тежък риносинузит, отбеляза екипът. Взети заедно, тези увеличени и намалени активности в мозъка могат да са причина за симптомите, за които хората съобщават.

Въпреки това, 22-те пациенти с хроничен риносинузит не показват забележими признаци на когнитивен спад в тестовете. Тъй като са избрани от група от 22-35-годишни, изследователите смятат, че е възможно този вид спад да се случи по-късно в живота им - нещо, което едно надлъжно проучване може да успее да установи.

"Субективното чувство на намаляване на вниманието, затрудненията с концентрацията на вниманието или нарушенията на съня, които изпитва човек с възпаление на синусите, може да са свързани с незначителни промени в начина, по който областите на мозъка, контролиращи тези функции, взаимодействат помежду си", обяснява отоларингологът Кристина Симонян (Kristina Simonyan) от Харвардския университет.

Текущото лечение на риносинузит може да продължи няколко години, като тежестта на възпалението често протича циклично и удебелява синусовите тъкани като мазолеста кожа. Въпреки че операцията може да помогне, не е гаранция, че симптомите на заболяването няма да се появят отново.

Въпреки че това ново изследване не показва, че хроничното възпаление на синусите директно причинява промени в мозъчната активност, асоциацията е достатъчно силна, за да заслужава по-нататъшно изследване: бъдещите проучвания могат да разгледат как тази мозъчна активност се е променила след лечението за пациенти с диагноза хроничен риносинузит например.

Засега изследователите казват, че лекарите трябва да са по-внимателни към симптомите на психичното здраве, които се съчетават със заболявания като възпалението на синусите, което е изследвано тук, и как те може да влияят на останалата част на тялото.

„Нашите грижи не трябва да се ограничават до облекчаване на най-явните физически симптоми, а цялата тежест на болестта на пациентите“, коментира Джафари.

Справка: Association of Sinonasal Inflammation With Functional Brain Connectivity
Aria Jafari, Laura de Lima Xavier Jeffrey D. Bernstein, Kristina Simonyan, Benjamin S. Bleier,
JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online April 8, 2021. doi:10.1001/jamaoto.2021.0204

Източник: Chronic Blocked Nose? New Research Links It to Changes in Brain Activity, ScienceAlert

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини