Справяме се и с третата вълна, отчитат здравните власти (на живо)

В Министерския съвет се провежда брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. Редовният брифинг в четвъртък беше отложен заради тържественото заседание на новия парламент.

Справяме се и с третата вълна от коронавирус, което показва, че мерките, които бяха взети, имаха своя ефект. Здравната ни система устоя въпреки големия натиск, заяви в началото министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Ангелов представи данните: 14 708 проби за деня, 2186 са новите случаи, което е 14.9% от новите тестове, 261 са в болница, със средна възраст 54 г., 71 лица са под 19 г., 9523 в болници, като тенденцията за намаляване е трайна. 811 са в интензивни отделения. 

Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция.

14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500.

„Това ни отрежда 11-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и 4-о място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни той.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония. 

За новите варианти и мутации на коронавируса разказа проф. Кантарджиев. Два са притеснителните, това е терминът на здравните власти - бразилският и южноафриканския. Има притеснения за тях, защото действието на ваксините не е така силно. Другият вид са вариантите под наблюдение, като френския. Съобщенията за чешката мутация нямат официално потвърждение. Вариант под наблюдение е открит и у нас. Няма щам засега, от който ваксините да не пазят, подчерта проф. Кантарджиев.

Продължава проучването на ваксината на АстраЗенека и в края на следващата седмица се очаква повече информация, каза Богдан Кирилов. 

Още в края на април ще има увеличение на доставките на ваксината на Пфайзер/БиоНТех.

Европейската агенция извършва оценка на ваксината Спутник V и на моноклонални тела за лечение на коронавирус.

За моноклоналните тела държавата е заявила интерес и когато бъдат одобрени, пациентите у нас ще имат достъп до тях, допълни министър Ангелов.

Няма данни за починали българи след поставяне на втора доза от която и да е ваксина, заяви той. Това бе в отговор на въпрос за твърденията, които се тиражират във фейсбук, "прекрасно място за истината".

За разпускането на щаба, министър Ангелов обясни, че той е консултативен орган към премиера, създаден с решение на здравното министерство. Ваксинационният щаб е създаден с решение на Министерски съвет. Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка предстои да бъде взето от новия Министерски съвет, поясни министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    3 0
    10:43, 16 апр 2021
    Измислете нещо ново!Стига сте говорили едно и също!Знаем,че нищо не е наред-колкото и да искате да е обратното!
  • 2
    :)
    : )
    2 0
    12:05, 16 апр 2021
    Голямо справяне, на второ място в света сме по смъртност от вируса след Унгария.
Последни новини