Русия залага на бойните роботи

Руското министерство на отбраната ще продължи да разширява линията си военни роботехнически комплекси, заяви лидерът на ведомството Сергей Шойгу. Изявлението му идва след проверка по изпълнението на държавните поръчки от военното предприятие 766 УПТК, където се разработват и произвеждат бойни роботи, предава Russia Beyond.

"Възнамеряваме да продължим разширението на линията роботи, които вече безспорно са необходими на войските. Както се подразбира, това ще са тежки роботи за разминиране и всичко, що се касае до по-нататъшното развитие на разузнавачите, роботите за радиационно и химическо разузнаване, засяга и надводните и подводни роботи", заяви военният министър, цитиран от ТВ "Звезда".

Посетеният от Шойгу завод произвежда "Уран-6", "Уран-14" и "Уран-9", които вече са в редиците на руската армия.

"Уран-6", например, е предназначен за прокарване на проходи в противопехотни минни полета и пълно почистване на местности от взривоопасни предмети без условия на бойни действия в режим на дистанционно управление. Към момента е тестван в реални условия в Сирия и Нагорни Карабах.

"Уран-9" е предназначен за атаки, при това без да подлага на опасност онези, които го управляват. Роботът може да действа и като разузнавач, но и да предлага мощна огнева поддръжка за пехотата.

На въоръжение на всеки модул има 30-мм оръдие. Нощем "Уран-9" може да открива и унищожава всякакви цели на 3 км от себе си, а през деня - на 5 км.

Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. След което машината сама изчислява посоката на огъня, пуска димни гранати и напуска опасната зона. Роботът с тегло от 12 тона може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч.

"Уран -9" е оборудван с дизел-електрически двигател, което позволява на машината да се движи безшумно само на ток. Запасът на хода е до 5 часа - около 200 км.

"Уран-14" прилича много на "Уран-6", но може да се използва и за гасенето на горски пожари.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини