Неутрализираха група за купуване на гласове

Разбита е група за купуване на гласове, срещу финансови и имотни облаги, съобщиха от Прокуратурата на нарочен брифинг.

Всички участниците са привлечени като обвиняеми. Без един, останалите са постоянна мярка "задържане под стража", която  вече е минала на две инстанции.

За разбиване на канала за изборна търговия, е съдействал свидетел, който е поставен под защита.

Образуваните досъдебни производства са на различни етапи на разследване.

По искане на Прокуратурата, за първи път по Закона за мерките за пране на пари, са запорирани около 425 хил лв. Те са иззети при претърсванията на адреси и суми в различни валути в размер на 380 хил лв. Общо над 800 хил.лв са включени в опитите за изборна търговия. Участниците в групата са оперирали за купуване на гласове за кандидат, партия или коалиция.

До момента има на производство четири дела за извършени престъпления върху политическите права на гражданите в Софийска градска прокуратура. Тези дела са започнали в други съдебни райони. Но тъй като в тях имат участие лица, които са в качеството си на народни представители, тези дела са под шапката на Софийска градска прокуратура, обясниха от държавното обвинението. Става въпрос за пет лица, които са били кандидати за народни представители.

Разследването е в начален етап, въпреки че има разпитани много свидетели, предстои и техническа експертиза на иззетите при обиските на адресите, свързани с участниците в изборната търговия, лаптопи и компютри.

На брифинга стана ясно още, че първоначално делото е образувано и водено от Районна прокуратура Пловдив. Събрани са данни за лице с имунитет -кандидат за народен представител.

Групата е действала от 6-ти февруари, т.г към дата на провеждането на Парламентарните избори на 4-ти април, на територията на цялата страна.

Организаторът на схемата е собственик на 4 търговски дружества, през които стопанисва хотелски комплекси, метан станции и кабелна телевизия.

Той се е свързвал с  лидера на групата през телефон и видеовръзка.

Лидерът е контактувал с останалите чрез пряка връзка. Предварително са купени и раздадени на участниците в групата телефони и сим карти, като те комуникирали единствено през тях.

Участници в групата са трима души. Единият от тях  към времето на действие на престъпната схема е бил кандидат за народен представител, поради което е с имунитет. Другият е бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник- кмет на община и настоящ общински съветник в същата община. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с ромско население.

За организатора на групата, от Прокуратурата уточниха, че той се намира в момента в страна извън ЕС. Той е изпращал средства към Турция, оттам чрез мулета са транспортирани към България.

В различните райони на страната мизата за глас е била различна, някъде сумата достигала до 80 лв, другаде са плащани по 20-30 лева на глас.

Действано е по три схеми. При едната гласуването се е осъществявало по т.нар.ндианска нишка: гласоподавател пуска попълнена бюлетина и излиза от секцията с празна,която предава на застъпника, който пък от своя страна е я попълва и предавал на следващия уговорен гласоподавател. 

Използвана е и т.нр. корпоративна схема-от групата се свързвали със собственици на търговски дружества, които обещавали, че служителите им ще гласуват по определен начин.

В настоящото досъдебно производство има данни и доказателства, в които става ясно, че собственик на търговско дружество, стопанисващ завод за перилни препарати, е получил сума и обещание за съдействие при кандидатстването по Европрограмите, за да убеди свои служители да гласуват за определена партия.

Третата схема, по която групата за изборна търговия е действала, е чрез застъпниците- на всеки се заплащало по 100 лева, срещу това да доведе поне трима гласоподаватели.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини