Има нарушения на безопасността при трудовия инцидент на депото в Гарваново

Има нарушения, свързани с безопасността на труда. Това показва проверката на Инспекцията по труда в Хасково във връзка със злополуката на депото за отпадъци край с.Гарваново. На 15-ти февруари там пострада работник при разтоварване на боклука и впоследствие се наложи ампутиране на ръката му. Още тогава стана ясно, че мъжът, който е от Димитровградско, е работил на  трудов договор.

След констатираните нередности обаче, се предприемат мерки за отстраняването им, информира шефът на местната Инспекция по труда Кирчо Кирев.

„За съжаление практиката показва, че почти всички трудови злополуки е можело да бъдат предотвратени, ако работещите са инструктирани как да работят безопасно, запознати са с правилата за безопасна работа и ги спазват. Ако работодателят от своя страна не само въвежда такива правила, но и гарантира ефективен контрол по спазването им, ако организира качествени обучения и инструктажи.“, коментира Кирчо Кирев.

Той припомни за разработената система за инструктажи и обучения и разработените онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска,к която може да е в полза на работодателите.

„Искам да напомня за възможността работодателите не само да правят оценка на риска, но и да използват за инструктажи и обучения разработените онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска за 40 икономически дейности, които са достъпни на български език. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд чрез Европейския съюз, има назначени помощник-инспектори, които са на разположение на работодателите да им покажат функционалностите на инструментите.“, добави още Кирчо Кирев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

Последни новини