2731 са трудовите злополуки през 2019 по данни на НОИ

По оперативни данни на Националния осигурителен институт, през 2019 г. в страната са регистрирани общо 2731 трудови злополуки. В сравнение с 2018 г. техният брой е намалял със 183 броя, съобщават от социалното министерство във Фейсбук страницата на ведомството.

На 28 април отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа. На тази дата всяка година цялата световна общественост изразява почитта и солидарността си към загиналите и пострадалите при трудови злополуки и техните семейства, припомнят от министерството.

По повод Световния ден за безопасност и здраве при работа заместник-министър Лазар Лазаров и изпълнителният директор на Главната инспекция по труда са поднесли цветя в памет на загиналите при трудови злополуки.

Признавайки голямото предизвикателство, пред което са изправени правителствата, работодателите, работниците и цели общества в световен мащаб за борба с пандемията COVID-19, Световният ден за безопасност и здраве при работа през 2020 година е фокусиран върху справяне с инфекциозните заболявания на работните места и по-конкретно върху пандемията с коронавируса.

Целта е да се стимулира националния тристранен диалог за безопасност и здраве при работа, както и да се подобрява осведомеността относно безопасните практики на работните места и ролята, която имат службите по трудова медицина. Усилията се фокусират и върху средносрочните и дългосрочните мерки, както и интегрирането им в системите и политиките за управление на безопасност и здраве при работа на национално и корпоративно ниво.

По данни на Международната организация на труда всяка година около 2 милиона работници умират поради трудови злополуки или професионални болести; всяка година статистиката регистрира 270 млн. трудови злополуки и 160 млн. професионални заболявания; загубите от трудови травми, смъртни случаи и професионални болести възлизат на над 4 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

По повод Международния ден на загиналите при трудови злополуки Главната инспекция по труда напомня, че в условията на пандемия работодателите не следва да пренебрегват задълженията си за осигуряване на безопасност и здраве при работа, свързани с други рискове, а работещите не трябва да подценяват спазването на правилата, допълват от министерството.
Въпреки намаления обем на работа на предприятията и по-малкото работещи в резултат на това, по време на извънредното положение бяха регистрирани няколко трудови инцидента, включително довели до смъртен изход, които са били напълно предотвратими, припомнят от МТСП.

Падане от височина, попадане под напрежение, нараняване с режещи машини са част от причините, довели до тези злополуки, които можеше да бъдат предотвратени при инструктиране и обучение на персонала, предприемане на нужните мерки за обезопасяване, спазване на правилата от работниците и осъществяване на ефективен контрол за това от страна на работодателите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини