Време е да преброим врабчетата

Пет години след първото броене на врабчетата в цялата страна Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ дава началото на тазгодишната кампания, съобщиха от природозащитната организация.

Датата на поредното преброяване е 24 април, събота, участниците - доброволци, регистрирани на сайта "Ние броим врабчетата" /vrabcheta.bg/. Всеки може да се включи след лесна и бърза регистрация.

Броенето на врабчетата помага да бъдат установени численостите на "градските разбойници", местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава у нас. През последните години резултатите от "Мониторинга на широкоразпространените видове птици", извършван от стотици доброволци на БДЗП в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща.

Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да разберем трайните тенденции и причините за тях, обаче, са ни нужни още много данни и години изследвания, съобщават от БДЗП.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна са преброили 4627 врабчета. БДЗП се надява тази година да се включат още повече хора, особено семейства с деца, като по този начин отправят поглед към птиците и дивия свят, който ни заобикаля. От организацията обещават много изненади за най-малките преброители.

Желаещите да бъдат врабчебройци трябва да се регистрират на сайта на кампанията "Ние броим врабчетата" и възможност да отделят 10 минути в интервалa между 9.00 и 12.00 ч. на 24 април /събота/, за да преброят врабчетата на избраното от тях място и накрая да въведат данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата "0" за съответния вид врабчета.

Всички необходими ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където желаещите ще могат да научат всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването - домашното, полското и испанското и как лесно да ги разпознават.

Кампанията "Ние броим врабчетата" се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    Тома неверний
    1 0
    11:56, 8 апр 2021
    В македонската са точно 864- 503 от така наречените испански са женски. Другите са мъжки.
  • 2
    То
    Томаневерний
    1 0
    11:59, 8 апр 2021
    Става въпрос за македонската махала
Последни новини