До урната в неделя с лодка – така е в село Лисиците

Избирателите в Кърджали са се увеличили със 120 хил. за предстоящия парламентарен вот. За сравнение при последните избори за евродепутати те са били около 80 хиляди.

Огромната разлика се дължи на факта, че на парламентарните избори не важи правото на уседналост. Много хора ще се завърнат да гласуват от Турция. 270 хил. души ще могат да гласуват на настоящите парламентарни избори.

30-ината души, останали в кърджалийското село Лисиците, живеят като отшелници. От цивилизацията ги делят един язовир и един мост. Въпреки че са само на 10 км от Кърджали, хората тук никога не са имали коли.

Мустафа разказва, че за да стигнат до най-близкото населено място трябва да прекосят язовир "Студен кладенец" с лодка или по въжен мост.

"Зимата по-трудно става. Сутрин и вечер има влак", сподели той.

До скоро най-дългият въжен мост в България бил в окаяно състояние, но местните се радват, че са доживели да видят ремонтът му. Разказват, че тук хлябът идва веднъж в седмицата, а за всичко друго трябва да имаш здрави крака, за да извървиш пътя до близкото село.

"До спирката уж щяха да направят за 5-6 коли паркинг, но и това не успяха да направят. Тук трябва да си умреш. Имам 2 стенда. С лодка ходих до Бърза помощ", разказа Мустафа.

Това не спира местните да гласуват. И до урните стигат пеша или с лодка.

И макар, че са останали една шепа хора, надеждата им все още е жива. От следващия парламент искат прости неща - малък път до цивилизацията.

"Не искаме асфалтов път, просто малко да подобрят този", каза Мустафа.

Но пък са щастливи, защото в последните години красивата природа успява да привлече все повече туристи в селото.

Очаква се хиляди изселници да дойдат да гласуват, защото броят на секциите в южната ни съседка е ограничен. Очаква се те да са предимно възрастни хора, а Турция им предлага безплатен PCR тест.

dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини