Какви съобщения изпратихме на извънземните

    В началото на 19-ти век австрийският астроном Йозеф Йохан фон Литроу предлага хората да изкопаят ровове, конфигурирани в обширни геометрични фигури в пустинята Сахара, да ги напълнят с керосин и да ги запалят. Идеята била да бъде изпрати ясно послание към извънземните цивилизации, живеещи другаде в Слънчевата система: Ние сме тук.

    Тази идея на Фон Литроу никога се осъществила. И все пак, много след като той предложи своя амбициозен план, ние не спираме опитите да се свържем с извънземен живот.

    И така, какви съобщения сме изпратили на извънземните?

    Радиото актуализира стремежа ни да обявим съществуването на Земята. През 1962 г. съветските учени насочват радиопредавател към Венера и изпращат поздрав на планетата на морзова азбука. Това послание, първото по рода си, включва три думи: Мир (руски за „мир“ или „свят“), Ленин и СССР. Съобщението се счита за до голяма степен символично, според статия от 2018 г., публикувана в International Journal of Astrobiology. Но най-вече, това било пробно пускане на чисто нов планетарен радар -  технология, която изпраща радиовълни в космоса с основната цел да наблюдава и картографира обекти в Слънчевата система.

    По отношение на разстоянието следващият опит за достигане на извънземните е далеч по-амбициозен. През 1974 г. екип от учени, сред които астрономите Франк Дрейк и Карл Сейгън, предават радио съобщение от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико към Месие 13, звезден куп на около 25 000 светлинни години. Съобщението, изпратено в двоичен код, изобразява фигура на човек, структура на ДНК с двойна спирала, модел на въглероден атом и схема на телескоп.

    „Съобщението Аресибо се опита да даде моментна снимка на това кои сме ние като човешки същества на езика на математиката и науката“, каза Дъглас Вакоч, психолог и президент на Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI) International пред Live Science.

    Съобщението от Аресибо беше буквално изстрел в тъмното. Ще отнеме около 25 000 светлинни години, за да достигне Месие 13. В този момент звездният куп ще се е преместил, според астрономическия департамент на университета Корнел. Хипотетичните извънземни все още биха могли да открият сигнала, когато той пристигне от миналото - той е с 10 милиона пъти интензивността на радиосигналите от нашето Слънце. (Слънцето излъчва широк спектър от електромагнитно излъчване - от ултравиолетово до радио.) Но това е малко вероятно, казва Сет Шостак, астроном от Института за търсене на извънземен разум (SETI).

    "Това беше в известен смисъл най-мощното послание", казва Шостак пред Live Science. "То е като гигантски билборд на [междущатската магистрала] I-5, но някъде в полето."

    Съвсем скоро радиосигнал се изпозва за предаване на всичко - от изкуство до реклами. През 2008 г. Doritos излъчи своя реклама към слънчева система в съзвездието Голяма мечка, на около 42 светлинни години, според статия в International Journal of Astrobiology. През 2010 г. съобщение, написано на клингонски - език, използван от измислени извънземни във вселената на "Стар Трек", кани истинските извънземни да присъстват на клингонска опера в Холандия.

    Не сме разчитали само на радиото за комуникация. Изстрелвали стартирали сме и космически кораби, съдържащи артефакти от Земята, с надеждата те в крайна сметка да бъдат прихванати в междузвездното пространство от интелигентни форми на живот. Вояджър 1 и 2 са изстреляни през 1977 г., за да изследват външните краища на нашата слънчева система и междузвездното пространство. Всеки от тях носи Златен запис, съдържащ музика, звуци от Земята и 116 изображения на нашата планета и Слънчевата система.

    Космическите кораби "Вояджър" все още пътуват в междузвездното пространство в очакване да бъдат открити. Но какви са шансовете това да се случи? "Нула", казва Шери Уелс-Йенсен, лингвист от щатския университет в Боулинг Грийн, Охайо, който се специализира в извънземен интелект.

    "Това беше просто красив и поетичен, прекрасен, смел опит, който наистина обобщи най-доброто от нас, дори ако е безсмислено от гледна точка на реално общуване", каза Уелс-Йенсен пред Live Science.

    Експертите са съгласни, че вероятността някой от тези опити да достигне извънземни цивилизации е ниска. Този резултат зависи, разбира се, от това дали в нашата звездна система има извънземен живот. Но въпросният живот също трябва да слуша внимателно радиосигналите и да разбира достатъчно от математика и наука, за да интерпретира нашите послания. И накрая, съобщенията, които сме изпратили, са склонни да приемат, че тези извънземните усещат Вселената по същия начин, както ние - със слуха и зрението си.

    Но това не означава, че всички тези съобщения са безсмислени. Търсим, защо да не ги търсим, казва Уелс-Йенсен на Live Science. И ако нашите послания са неразбираеми за тези хипотетични същества? Това е ОК. "Мисля, че най-важното нещо, което някога сме казвали, е просто, че съществуваме", казва Уелс-Йенсен

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини