Ердоган оттегли Турция от Истанбулската конвенция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган оттегли Турция от международно споразумение на Съвета на Европа, предназначено да защитава жените, се казва в кратка публикация в официалния вестник на страната в събота, въпреки призивите на участници в кампанията, които виждат пакта като ключов за борбата с нарастващото домашно насилие.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана в Истанбул, има за цел да се предотврати, преследва и премахне домашното насилие и да насърчи равенството. Турция, която подписа споразумението през 2011 г., отбеляза нарастване на броя на убийствата на жени през миналата година.

Не беше посочена причина за оттеглянето от документа, но официални лица от управляващата партия на Ердоган заявиха миналата година, че правителството обмисля да се оттегли на фона на спорове за това как да ограничи нарастващото насилие над жените.

"Гаранцията за правата на жените са действащите разпоредби в нашите подзаконови актове и особено в нашата конституция. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и достатъчно силна, за да прилага нови разпоредби при необходимост", заяви министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут в "Туитър", без да посочва причина за оттеглянето на страната.

Много представители на консервативните среди в Турция казват, че конвенцията подкопава семейните структури и насърчава насилието. Те също така се отнасят враждебно към принципа на равенство между половете и възприемат документа като насърчаващ хомосексуалността.

Критиците на оттеглянето заявиха, че това ще отдалечи Турция от ценностите на Европейския съюз, към който тя остава кандидат за присъединяване. Те твърдят, че споразумението и законодателството, одобрено след премането на конвенцията, трябва да се прилагат по-строго.

Турция не е първата страна, която се отказа от споразумението. Най-висшият съд на Полша обсъжда конвенцията, след като член на кабинета заяви, че Варшава трябва да се откаже от договора, който националистическото правителство смята за твърде либерален.

Ердоган осъди насилието над жени и заяви този месец, че правителството му ще работи за изкореняване на насилието над жени. Но критиците твърдят, че правителството му не е направило достатъчно за предотвратяване на убиването на жени и домашното насилие.

Турция не води официална статистика за тези случаи. Данните на Световната здравна организация показват, че 38% от жените в Турция са обект на насилие от партньор през целия си живот, в сравнение с около 25% в Европа.

Анкара предприе мерки като маркиране на лица, за които е известно, че прибягват до насилие, и създаване на приложение за смартфон за жени за предупреждаване на полицията, което е изтеглено стотици хиляди пъти.

Решението на Ердоган идва, след като този месец той представи съдебни реформи, които според него ще подобрят правата и свободите и ще помогнат за спазването на стандартите на ЕС. Турция е кандидат за присъединяване към съюза от 2005 г., но преговорите за членство са спрени заради политическите различия и положението с правата на човека.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини