Алпите губят снежната си покривка

Почти метър снежна покривка са загубили Алпите на ниска и средна надморска височина за период от половин век, предаде Франс прес, позовавайки се на първото по рода си проучване, което оценява европейския планински масив като цяло. 

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват около тридесет автори на публикация в сп. "Криосфера". 

"Това проучване дава възможност да се направи общ преглед на климатичните тенденции по отношение на снежната покривка. Наблюдаваното намаляване на снежната покривка в планината е основна тенденция, която потвърждава предишни проучвани", проведени на местно или национално ниво. Вече разполагаме с общ анализ за снежната покривка в целите Алпи", обяснява Самюел Морен от френския Национален център за метеорологични изследвания (CNRS), предава БТА.

За целите на изследването учените са събрали и стандартизирали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни. 

Заключението им е ясно: Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина. 

Когато има сняг, той е по-малко: сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие. 

"Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.", казва Самюел Морен. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини