На МКС откриха напълно непознати на науката микроби

Разнообразието от бактериални и гъбични видове, живеещи сред нас, непрекъснато се разраства - и това не е изключение дори в среди с ниска гравитация като Международната космическа станция (МКС).

Изследователи от САЩ и Индия, работещи с НАСА, сега са открили четири щама бактерии, живеещи на различни места в МКС, три от които напълно непознати досега за науката.

Три от четирите щама са изолирани през 2015 г. и 2016 г. - един е намерен на горния панел на МКС, вторият е открит в купола, третият е намерен на повърхността на масата за хранене, а четвъртият е намерен в стар HEPA филтър, върнат на Земята през 2011 година.

И четирите щама принадлежат към семейство бактерии, обитаващи почвата и несолените води. Те участват във фиксирането на азот, растежа на растенията и помагат за защитата от растителните патогени. Това по принцип са полезни бактерии, с които вероятно сте се срещали, ако сте се занимавали с градинарство.

Какво правят такива почвени бактерии в МКС? Астронавтите, живеещи на космическата станция, от години отглеждат малки количества храна, така че не е изненадващо, че са открити микроорганизми, свързани с растенията.

Един от щамовете - находката в HEPA-филтъра - е идентифициран като известен вид, наречен Methylorubrum rhodesianum. Останалите три са секвенирани и е установено, че всички принадлежат към един и същ, неидентифициран по-рано вид, а щамовете са наречени IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 и IIF4SW-B5.

Екипът, ръководен от генетика от Университета на Южна Калифорния Суати Биджлани (Swati Bijlani), предлага да се нарече новият вид Methylobacterium ajmalii по името на Аджмал Хан, известен индийски учен биолог. Тази нова находка е тясно свързана и с вече познат вид, наречен M. indicum.

„За отглеждането на растения в екстремни места, където ресурсите са минимални, е от съществено значение изолирането на нови микроби, които спомагат за насърчаване на растежа на растенията при стресови условия“, обясняват в изявление за пресата членовете на екипа Кастури Венкатесваран (Kasthuri Venkateswaran) и Нитин Кумар Сингх (Nitin Kumar Singh) от JPL на НАСА.

Екипът поставя четирите щама чрез генетичен анализ, за ​​да търси гени, които биха могли да бъдат използвани за подпомагане на растежа на растенията.

„Разкодирането на пълния геном на тези три щама на МКС, докладвано тук, ще даде възможност за сравнителна геномна характеристика на изолатите от МКС със земни аналози в бъдещи проучвания“, пише екипът в своето изследване.

„Това допълнително ще помогне за идентифицирането на генетични детерминанти, които потенциално могат да стимулират растежа на растенията в условията на микрогравитация и да допринесат за развитието на самодостатъчни земеделски култури за продължителни космически мисии в бъдеще."

Изследователите установи, че един от щамовете на ISS - IF7SW-B2T - има обещаващи гени, участващи в растежа на растенията, включително ген за ензим, основен за цитокинина, който насърчава клетъчното делене в корените и издънките.

Тепърва предстои още работа - учените признават, че това е едва началото на изследването на микробното разнообразие на космическата станция. На МКС вече са събрани около 1000 проби, но те все още не са свалени на Земята.

Само си представете колко космически микроби тепърва ще бъдат открити!

Справка: Methylobacterium ajmalii sp. nov., Isolated From the International Space Station
Swati Bijlani, Nitin K. Singh, V. V. Ramprasad Eedara, Appa Rao Podile, Christopher E. Mason, Clay C. C. Wang and Kasthuri Venkateswaran, Front. Microbiol., 15 March 2021 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.639396

Източник: Microbes Unknown to Science Discovered on The International Space Station, ScienceAlert

Коментари в сайта

Последни новини