Странните животни, които ще полетят в Космоса със SpaceX

След броени дни, на 3 юни, SpaceX ще извърши поредната, 22-а мисия за пренос на товари до Международната космическа станция. За целта отново ще се използва ракета за многократна употреба Falcon 9, но този път на борда й ще има и малко по-необичаен товар.

Според информация, публикувана на сайта на NASA, освен нови соларни панели и различни консумативи за космическата станция, от Kennedy Space Centre във Флорида ще полетят и 5000 бавноходки (познати още като тардигради или водни мечки), както и 128 светещи в тъмното новоизлюпени калмари.

Тези животински видове са избрани за научния експеримент в Космоса неслучайно. Те притежават специфични особености в начина на живот и оцеляване, а целта е да се проследи как ще им се отрази пътуването извън орбита на Земята, за да се събират изводи за евентуалните ефекти от микрогравитацията върху хората.

Бавноходките са микроскопични безгръбначни организми, които се смятат за едни от най-издръжливите в света. Те преживяват в екстремни условия, при които повечето други животни не биха.

Способни са да оцелеят до две години в анабиотично състояние, след което възвръщат жизнените си функции. Откриват се както на дъното на океаните, така и на най-високите планински върхове. Представители на този вид вече са доказвали способността си да оцеляват и на суровите условия в Космоса по време на мисия през 2007 г.

Сега от NASA си поставят задача да разберат как бавноходките успяват да преживяват и да се размножават в подобни трудни условия, за да адаптират и използват техните "трикове" върху астронавтите, които в скоро време трябва да полетят към Луната и Марс.

Другите животни, които ще се изстрелят към Космоса след няколко дни, са не по-малко интересни. Въпросните новоизлюпени калмари имат способността да светят в тъмното благодарение на специална бактерия, която живее в тялото им. 

Тези животни имат и сходна на човешката имунна система, но живеят на принципа на взаимозависимото съжителство с бактериите в тях. Именно тази връзка ще е обект на научен интерес след изстрелването им в Космоса, защото и човешкото тяло е пълно с различни бактерии и микроорганизми.

Мисията носи името "Разбиране на микрогравитацията при взаимодействията между животни и микроби" и включването на точно тези организми в нея ще даде повече яснота на учените как пребиваването в космическите кораби и дългите полети в открития Космос влияят на взаимодействието между човека и микроорганизмите. Така ще може да се работи и върху неутрализирането на негативните последствия върху членовете на екипажа на дълги мисии, като тази до Марс.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини