Писмо потвърждава, че Навални е в ИК-2 – една от най-строгите колонии в Русия

Опозиционният лидер Алексей Навални е настанен в затвора в град Покров - ИК-2. Това съобщи руската държавна новинарска агенция ТАСС. От Антикорупционния фонд на Навални обаче твърдят, че все още не са получили официална информация за неговото местонахождение.

ТАСС се позовава на писмо, получено от съда, според което Навални е в затвора ИK-2, където е бил преместен преди няколко дни.

Въпросът за местонахождението на критика на Кремъл е на дневен ред, откакто неговите адвокати поискаха да го посетят в центъра за задържане в район Владимир, но установиха, че той вече не е там.

ТАСС посочва, че писмото, потвърждаващо местонахождението на опозиционера, е всъщност уведомление от съда по делото на Навални срещу бездействието на разследващите по случая с отравянето му. Писмото е изпратено до шефа на ИК-2, за да “уведоми Навални, че делото ще бъде разглеждано на 16 март”.

Съдът иска от администрацията на колонията "да осигури участието на Навални в съдебното заседание посредством видеоконференционна връзка", се казва в писмото.

Иван Жданов - директор на Антикорупционния фонд на Навални, написа в Туитър, че въпреки това “все още няма официална информация за неговата локация”.

Нални беше задържан на летището в Москва през януари, веднага след завръщането му от Германия, където се лекуваше след отравяне с вещество от семейството на Новичок. Най-известният критик на Путин първоначално беше държан в арест в Москва. Той беше осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда и трябва да излежи 2 и половина години в "колония с общ режим".

След това беше преместен в района на Владимир, на 100 км източно от столицата. На 4 март самият той съобщи, че се намира в СИЗО-3 (следствен изолатор) "Колчугино", Владимирска област. До този момент близките на опозиционера и активистите от неговия Фонд за борба с корупцията предполагаха, че той е именно в ИК-2 (изправителна колония) - колонията, известна като най-строгата в европейската част на Русия.

Руските власти обикновено не предоставят информация за трансфера на затворници. ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия заради действията срещу Навални и призоваха за неговото незабавно освобождаване.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    Ставри
    2 0
    11:28, 16 мар 2021
    Той е под 24 часова камера. Включително и в тоалета. Дадоха го остриган новобранец. Там ако поподне на хора , ще стане човек.
  • 2
    Ни
    Ничо
    2 0
    11:37, 16 мар 2021
    Хага, загрижили се американците, в кой затвор е техният пудел...Ами те като държат в изолация руснака Бут и не му дават срещи с адвокати???
  • 3
    Ед
    Един от Вас
    1 0
    11:46, 16 мар 2021
    Там му е мястото

Още новини

Последни новини