Около 200 арестувани на форум на опозицията в Москва

Руската полиция задържа днес около 200 души, включително няколко видни опозиционни фигури, на политическа среща в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи.
Пресслужбата на ведомството съобщи пред ТАСС, че участниците са се събрали в хотел на "Измайловско шосе" в нарушение на противоепидемичните мерки.

Срещата, която било планирано да продължи два дни, имала за цел опозиционните политици да се запознаят един с друг и да си сътрудничат преди парламентарните избори в Русия след шест месеца, отбелязва ДПА. Опозицията иска да свали от власт дългогодишния президент Владимир Путин.

Десетки хора, включително журналисти, отразяващи събитието, бяха задържани в хотела, където се състоя срещата. Сред тях са опозиционният политик Владимир Кара-Мурза и активистът Алексей Пивоваров.

Полицията прекрати срещата само половин час след началото й, а впоследствие заяви, че става дума за организация, която е "нежелана в Русия".

Възможно да се има предвид организацията "Отворена Русия" на бившия олигарх Михаил Ходорковски, която преди няколко години беше обявена за "нежелана организация". Кара-Мурза е нейният координатор в Русия, отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес посочва, че неправителствената организация е базирана във Вашингтон.

Руската опозиция много пъти е обвинявала силите за сигурност в нарушаване на свободата на събиране. Те са проваляли неведнъж опити на опозиционни политици да се съберат и организират, отбелязва ДПА.

Във форума, наречен "Обединени демократи", бе планирано да участват няколко видни опозиционни фигури, включително московският политик Иля Яшин.

Сред задържаните са Яшин, бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман и Юлия Галямина, общинска съветничка в Москва, заяви неправителствената организация "ОВД-Инфо", цитирана от Асошиейтед прес.

"Целта им беше да изплашат хората, за да не се занимават с политика", каза във видеоклип от полицейски бус опозиционерът Алексей Пивоваров - един от организаторите на срещата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини