Борисов разяснява за АстраЗенека и ваксините, заведенията искат само да работят

Първи в изпитанията бяха ваксините на "АстраЗенека", затова страната ни е поръчала тази ваксина, каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещение заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Там е и председателят на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов. Посещението на премиера бе предавано в официалния му профил във Фейсбук.

Премиерът Борисов добави, че след ваксините на "АстраЗенека" страната ни е поръчала 1 млн. дози и от ваксините на "Пфайзер", а след това още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от "Модерна".
България е поръчала 4 млн. дози от ваксините на "АстраЗенека", но страната ни плаща само за доставени ваксини. Ваксините не са платени предварително. "Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове.", отбеляза Борисов. Той добави, че ако руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, България ще купи и от тази ваксина. Да китайската ваксина все още не са подадени документи в агенцията. Когато тези ваксини бъдат разрешени от Европейската агенция по лекарствата, страната ни ще може купи и от тях.

Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с "АстраЗенека" у нас. Няма притеснения, че може да има някаква връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив, каза здравният министър Ангелов.

Вчера са поставени над 12 000 ваксини, посочи още той.

Ричард Алибегов заяви, че от заведенията искат само свобода да работят, спазвайки всички противоепидемични мерки. По думите му каквито и компенсации да има, още едно затваряне на заведенията, ще бъде пагубно за бранша.

"Само да се работи, чисто психологически е добре за народа. Освен това хората работят", отговори му Бойко Борисов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков похвали кмета на Кюстендил Петър Паунов, че в града много добре се работи по усвояването на европейски и национални средства. Над 100 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на Кюстендил, посочи Нанков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    3,
    3,14
    9 0
    16:14, 13 мар 2021
    Борисов,ако забраниш на твоите министри да се показват за една седмица по телевизията и да спрат да говорят за този вирус,хората ще се почустват сто пъти по-добре, както психически,така и физически!
  • 2
    00
    007
    9 -1
    16:22, 13 мар 2021
    Не предполагах,че пожарникарите са толкова всестранно развити личност!
    • Ар
      АРСЕН ЛЮПЕН
      2 -1
      10:25, 15 мар 2021
      Естествено че не е всестранно развита личност , а просто с лъжи се опитва да оправдае избора на неподходящата ваксина ,който избор пък е под давлението на чекмеджето . Достатъчно се писа и вече всички знаем ,че представителя на АстраЗенека за България е майката на евродепутата от герб Ева Майдел. Какво му разбира главата на един кофпомпаджия от ваксини.
  • 3
    Ки
    кири
    5 -1
    07:50, 14 мар 2021
    при фашистката "пазарна" икономика не може да работи който си иска. Фашистите определят кой ще работи, на кого ще вдигнат данъците и на кого ще дадат "субсидии" или "оборотен капитал"
  • 4
    До
    доц. Мангъров
    2 0
    09:38, 15 мар 2021
    Колко време още е нужно за да се разбере, че една респираторна инфекция, която се разпространява по всички възможни пътища не може да се ограничи с подобни „мерки“. Справка – всички страни с тотален локдаун и полицейски мерки. Резултат – никакъв. Много е изкусително, но не е възможно.
    Колко време още е нужно да се разбере, че произведени не по правилата полуфабрикати не бива да се налагат за масова имунизация. Много е изкусително и е възможно, както се вижда, но е опасно.
    Какво се случи, че светът забрави всичко, което знаеше, уплаши се, спря да мисли и реши, че след като почти всичко се прави в Китай и епидемиологията е от там.
    Има „мерки“ за борба с глада, рака, инфарктите, затлъстяването, ХИВ,  тероризма, наркотиците и други болести. Ефективността им е известна.
    А някои направиха сериозен бизнес.
Последни новини