Вой за "хляба на народа" в Турция

Павилион за продажба на "HalkEkmek", евтиният хляб от община Истанбул. Днес се продават 1,5 милиона бройки дневно, докато търсенето достига 2,5 милиона.

Инициативата "Халк Екмек" (народен хляб) противопостави  кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Големите финансови затруднения, с които се сблъскват през последните месеци в съседната страна, предизвикаха бързо нарастване на продажбите на евтин хляб, произведен от община Истанбул, което доведе до огромни опашки пред павилионите. Турското правителство обаче е обвинено в опит да възпрепятства усилията на общината за увеличаване на мрежата за разпространение на хляб, тъй като се опасява, че политическият имидж на кмета на Истанбул се повишава.

Цената на хляба в Истанбул миналия декември се повиши с 20%. 200 грама хляб се продава сега за 1,5 турски лири (0,17 евроцента), вместо за 1,25 турски лири през 2020 г., а хляб 240 грама се продава за 1,8 турски лири (0,2 цента), вместо 1,5 лири през 2020 г. Това увеличение предизвика бум на продажбите на хляб, който се нарича „ХалкЕкмек“ (хляб на хората), произведен в пекарните на общината на града, Той тежи 250 грама и се продава за една турска лира (0,11 цента) или на половин цена, което създава огромни опашки, тъй като хлябът остава основен продукт за бедните в Истанбул, който има 18 милиона души население.

„Мислите ли, че е лесно да чакате на опашка с часове, за да си купите хляб? През 70-те години хората чакаха на опашка, за да си купят бензин, сега за първи път имаме опашки за хляб. Тази снимка е тъжна. И вместо да се справим с проблема за бедността, ние се сблъскваме с различни препятствия, умишлени или не", казва кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.Според Халк Екмек до ноември 2020 г. ежедневно са били продавани 800 000 хляба от тази кампания. "Днес продажбите ни са надхвърлили 1,5 милиона хляба. Има огромно търсене и трябва да достигнем 2,5 милиона хляба на ден", коментира вицепрезидентът на Халк Екмек Озген Нама. Посетихме един от павилионите в района на Джихангир, за да си купим хляб. Чакахме на опашка с още двама души, тъй като беше обяд и беше претъпкано. Този хляб е вкусен, може би е по-добър от други пекарни. Попитахме клиентите за причините за чакането и почти всички отговориха „по необходимост, по-евтин е“.

[Война за „хляба на народа“ в Турция] Кметът на Истанбул Имамоглу в пекарна на ХалкЕкмек

За да отговори на това огромно търсене, кметът Имамоглуе решила да разшири търговската мрежа на "HalkEkmek" като се отворят 142 допълнителни павилиона в целия Истанбул. Но градският съвет, който се контролира от управляващата коалиция, два пъти гласува против предложението на кмета. Турската преса съобщава, че вотът е резултат от политическо решение на управляващите, за да не е считат хората, че Имамоглуе човекът, който помага на бедните. В отговор столичната община на Истанбуле наела 40 микробуса, за да продава "HalkEkmek" в 350 квартала, като по този начин е преодоляла съпротивата на градския съвет.

Няколко дни по-късно още едно препятствие е поставено, този път от турското министерство на земеделието, което е издава "забрана за продажба на хляб на открито". "Тази директива е насочена към усилията на общината да продава хляб",  според членове на общинския съвет от фракцията на Имамоглу. Населението реагира отрицателно, както и много турски медии. 

Представителят на столичната община Истанбул Мурат Онгун заявява в изявление: „Нашите съграждани не трябва да се притесняват. Ако е необходимо, ще раздаваме хляба от врата на врата ". Няколко дни по-късно турското министерство на земеделието поясни, че директивата се отнася до домашно приготвен хляб, но политическите анализатори го смятат за отстъпление на правителството след силната реакция на бедните хора.

"HalkEkmek" се произвежда от 1977 г. като инициатива на община Истанбул. От 1994 до 2019 г., когато общината беше под контрола на Реджеп Тайип Ердоган, тя помогна на по-бедните класи с ниски цени. Но сега, когато общината премина в ръцете на опозицията, при нарастващата безработица и цени на основните продукти, като яйца на 100%, слънчогледово олио на 110%, хляб 20%, а заплатите се покачват само с 5%-8%, това допринася за умножаването на продажбите на хляб и популярността на кмета засяга Ердоган.

Вестник Sözcü съобщава, че семейство със средни до ниски доходи купува осем хляба на ден, така че разликата в цената на продукта, продаван в останалите фурни, може да се използва за плащането на сметките им за ток или газ. Градските власти твърдят, че има хора, които всеки ден изминават по 5 км, за да купуват евтин хляб.

Политическите анализатори считат, че със задълбочаването на икономическата криза в Турция „битката“ между Имамоглу и Ердоган ще продължи. Не се очаква скорошно икономическо възстановяване. В тези условия турският президент се опитва да акцентува на проблемите със САЩ, Запада, Емануел Макрон, Кириакос Мицотакис, като "външни врагове", за да отклони вниманието от основните проблеми на ежедневния живот на турското население. 

Миналата седмицата турският президент нападна Съединените щати заради „хладното“ им отношение към това, че 13 турци са били убити от членове на ПКК. Няколко дни по-рано той предприе лична атака срещу президента на Франция. В петък представителят на управляващата партия Омер Челик атакува гръцкото правителство.

Превод от гръцки Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Га
    Гаджал
    0 0
    20:02, 11 мар 2021
    Поне не ровят в боклука както в Източна Европа
Последни новини