Перспективите пред британския пазар на труда са най-песимистични в Европа, сочи проучване

Перспективите за заетост се увеличават при големите британски компании, но възможностите на пазара на труда във Великобритания остават най-песимистични в Европа. Това се посочва в проучване на компанията за човешки ресурси Менпауър (Manpower).

Великобритания е лидер във ваксинационната кампания срещу Ковид-19, но си остава "болният" на Европа, когато става дума за наемането на служители, каза Крис Грей, един високопоставените служители в британския клон на Менпауър, съобщи Франс прес.
Индексът на перспективите на пазара на труда, изготвен от Менпауър, е нараснал с един пункт, до - 5 процента за Великобритания през второто тримесечие спрямо първото. Той обаче продължава да е с минимална стойност в Европа и е по-нисък от отчетения за Италия и Испания.

С най-висок показател са Румъния, Белгия, Швеция и Чехия.

Крис Грей напомни, че според редица икономически прогнози равнището на безработица ще достигне пик от 6,5 процента през третото тримесечие, което е по-малко от първоначалните опасения. Това по-ниско равнище на безработицата е показателно за доверието на работодателите във възстановяването на икономиката, след като бъдат вдигнати ограниченията.

По думите му обаче по-голямата част от работодателите са предпазливи и искат да видят какво ще бъде влиянието на ваксинационната кампания и дългосрочното въздействие на Брекзит преди да вземат по-важни решения за заетостта.

Ако големите компании с над 250 служители са най-положително настроени, с добри перспективи за наемане на служители благодарение на ускорената си цифровизация, то малките и средни фирми продължават да са предпазливи.

Проучването на Менпауър за перспективите за заетост е направено сред 1515 британски работодатели.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини