Акциите на Tesla спаднали с една трета от туитовете на Мъск и недостига на чипове

Цената на производителя на електрически автомобили Tesla спадна с една трета след неуспешна търговска сесия. Това е третият голям спад в акциите на Илон Мъск за една година.

Пазарната капитализация на Tesla загуби близо 300 милиарда долара и спадна до 550 милиарда долара в търговската сесия на 8 март. За деня спадът е 21%.

Акциите на Tesla достигнаха своя връх на 26 януари, когато компанията беше оценена на $ 850 млрд. Спрямо този максимум общият спад е 35%.

Една от причините за спадането е глобалният недостиг на микрочипове, които се използват в производството на електрически превозни средства. Спирането на производството и логистичните трудности поради пандемията се отразиха на пазара на полупроводници.

Поради това не само производителите на автомобили изпитват недостиг на компоненти, но и производителите на смартфони, видеокарти и други електронни устройства с чипове.

В резултат на това Tesla спря производството на най-популярния си модел, електромобила Model 3, която се сглобява в завода в Калифорния. Освен това в събота Мъск написа в Twitter, че актуализациите за предстоящия електрически пикап на Cybertruck ще се появят едва през второто тримесечие на 2021 година. Инвеститорите реагираха на това с масивна разпродажба на акции на Tesla, които поскъпнаха през последната година поради очакванията за ускоряване на производството на автомобили.

Въпреки това компанията все още е в по-добра позиция от преди година. През последните 12 месеца цената на акциите на автомобилния гигант скочи над 4,6 пъти, което в един момент направи основателя на Tesla Илон Мъск най-богатият човек в света. Той загуби този статус на 23 февруари, когато състоянието му намаля с 15 милиарда долара за ден. Причината за това може да бъде неговият коментар за цената на биткоин, в който Тесла инвестира 1,5 млрд. долара две седмици по-рано.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    теслата
    0 0
    11:55, 10 мар 2021
    е поредната пирамида. която когато се срути ще срути цялата държава. запомнете го и го наблюдавайте. не го казвам аз. казват го мастити икономисти
Последни новини