Регионалната библиотека в Хасково се сдоби със Система за контрол с поглед

    Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Хасково закупи Системата за контрол с поглед, съобщиха от културната институция.

    Оборудването е доставено по проект „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм”, финансиран от Европейския съюз през програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция.

    Системата за контрол с поглед е устройство, което позволява достъп и управление на компютъра само чрез използване движения на очите. Специален софтуер превръща очните движения в съответните движения на курсора на мишката и предоставя възможност за писане чрез визуализиране на екранна клавиатура на български и английски език. Това позволява хора с говорни и двигателни увреждания, както и на възрастни хора, на които е трудно да работят с мишка и клавиатура, също да използват компютърните технологии и да бъдат социално, образователно и развлекателно активни и независими в удовлетворяване на личните си потребности.

    Закупеното оборудване по проекта възлиза на обща стойност 4234,80 евро. Освен системата за контрол с поглед и софтуер, библиотеката се сдоби още с модерна мултимедия и екран, флипчарт, лаптоп, компютър с монитор и периферия.

    Проектът е с продължителност 15 месеца и е на обща стойност 91 667 евро. Водеща организация е Сдружение „Клуб на инвалидите с физически увреждания” - Хасково. Партньор от турска страна е „Асоциация на хората с увреждания”, клон Киркларели.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хх
      ХХД
      2 -4
      13:20, 8 мар 2021
      Няма ли проект кааза Хаскьой да премине под управлението на вилает Едирне???
    • 2
      5g
      5G
      2 0
      14:13, 8 мар 2021
      А това на 5G ли работи?
    • 3
      Бр
      Браво
      3 -1
      15:54, 8 мар 2021
      Браво за придобивката. Тя ще помогне на хора с увреждания също да имат достъп до интернет.
    Последни новини