"Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс

Американският марсоход "Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс, където пристигна преди две седмици. Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата. 

Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е изминал шест метра и половина за 33 минути, съобщиха от НАСА.

"Планът ни, който беше изпълнен идеално, беше първо да напреднем с четири метра напред, да направим 150-градусов завой наляво и след това да се върнем назад с два метра и половина. По време на пътя снимахме следите от роувъра върху марсианската повърхност. Не мисля, че някога съм била по-щастлива да видя следи от гуми!"

Очаква се марсоходът да може да изминава по 200 метра за един марсиански ден, който е малко по-дълъг от земния. "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Машината кацна на 18 февруари в кратера Дезеро, където учените смятат, че преди 3 и половина милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на този век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс. 

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. "Пърсивиърънс" вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини