Може ли заради ваксиниране да се получи положителен PCR тест

Възможно ли е след като човек си постави ваксина срещу коронавируса, да се окаже, че след това и PCR тестът за неговото наличие в тялото пак е положителен?

На този и няколко други въпроси отговарят три жени епидемиолози от Австралиския нацонален университет в статия за The Conversation. Те опитват да разсеят някои митове, сред които популярният и в другия край на света, че ваксината може да зарази човек с COVID-19 ("Не" е отговор, даден няколко пъти и в България.)

Но влияе ли ваксината на резултата от PCR тест?

И тук отговорът е "Не", а обяснението е, че този тест търси иРНК (генетичен материал) от SARS-CoV-2 - коронавирусът, причиняващ заболяването COVID-19. Причината е, че макар да е споменавано неведнъж, че въпросната информационна РНК се съдържа във ваксината на Pfizer/BionTech, в действителност става дума за малка част от цялата вирусна рибонуклеинова киселина на вируса.

Освен това тя не може да се възпроизвежда в човешкото тяло (целта ѝ е да предизвика имунен отговор и организмът да произведе антитела), т.е. не може достигне количества, които да бъдат засечени от PCR тест.

Ваксината на AstraZeneca е с част от ДНК на коронавируса, но тя е в аденовирусен носител и също не може нито да зарази човек със SARS-CoV-2, нито да доведе до положителен резултат от PCR тест.

А какъв е ефектът при тестовете за антитела?

Докато PCR тестът търси сегашна инфекция, серологичните тестове (по-известни като тестове за антитела) засичат предишно заразяване. Така се проверява дали имунната система е произвела антитела срещу коронавируса и ако има такива, значи тялото е било изложено на негова атака.

Понеже произвеждането и натрупването на антитела отема време, положителният резултат показва, че заразяването е станало преди седмици или месеци.

Но тялото произвежда антитела и в отговор на ваксинирането, така че последващ положителен тест за антитела потвърждава изградена защита срещу тежките форми на заболяването.

С увеличаването броя на ваксинираните ще става все по-трудно с тестове за антитела - и има разлика на коя точно компания са те - да се прави разлика между някой, който се е срещнал с коронавируса преди месеци и този, който се е ваксинирал преди месец.

Лекарите правят и комбинации от такива тестове. Например ако някой има положителен PCR тест, но всъщност резултатът е "фалшив" заради това, че в дихателната система има фрагменти от коронавируса, останали от старо заразяване. Тогава се прави и тест за антитела за потвърждаване, че е имало заразяване в миналото. Тестове за антитела са правят и когато властите се опитват да проследят неизвестен източник на инфекцията.

Трябва ли човек да се тества, ако се е ваксинирал, но продължава да има COVID симптоми?

Да, тестването ще продължи, докато коронавирусът обикаля света. Макар ваксините да са с обещаващи резултати за защита от смърт или тежко разболяване, те не гарантират 100% защита от повторно заразяване.

Данни от реалния свят, а не от лаборатории или компютърни модели, показват, че ваксинирани все още може да се заразят, но обикновено прекарват заболяването незабележимо или най-много в средна по сериозност форма. И понеже още няма категорични данни, че ваксинираните спират да пренасят заразата, дори без да проявяват симптоми, важно е хората да продължават да се тестват.

Не бива да забравяме още, че не всеки ще получи ваксина. В момента най-младите хора, на които може да се поставя една от тях, са на 16 години. Не се правят инжекции на алергични към съставките, не е рутинна и препоръката за бременни да се ваксинират. Т.е. всички тези хора ще останат поне за известно време незащитени срещу коронавируса.

Тепърва се събира и информация за ефективността на ваксините срещу новите варианти на SARS-CoV-2. Така че тестването ще продължава и е желателно да се правят хиляди, а не стотици тестове - поне докато коронавирусът не отслабне и не се установи здравословен баланс в съжителството с него.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пи
    питайте миже ли да се умре
    1 0
    17:49, 9 мар 2021
    Там отговора е да
  • 2
    Зз
    Ззззз
    2 -2
    20:37, 10 мар 2021
    Кажете колко ваксинирни не знаят къде се намират първите дни, има и в кома хора и на кислород СЛЕД ВАКСИНА
  • 3
    И
    И
    1 0
    09:29, 11 мар 2021
    Може всичко, докато има овце, да изпълняват послушно, мерките който са неадекватни.
Последни новини