Забраниха демонстрациите за 8 март в района на Мадрид

Всички демонстрации по повод 8 март в Мадрид са забранени след като късно снощи Върховният съд отхвърли жалбите срещу решението на правителствения делегат Хосе Мануел Франко.

В неделя бяха отхвърлени 5 жалби на различни профсъюзи и феминистки организации, а ден по-рано в събота - още три. Те оспорваха забраната за провеждане на митинги в подкрепа правата на жените по повод 8-ми март.

Решението се базира на "високия риск" от заразяване в условията на пандемия и конституционното право на всеки един испанец на "здраве". Според съда шествията представляват "сериозен риск за здравето, както на самите протестиращи, така и за тези, които са в контакт с тях". Отхвърлени бяха твърденията на феминистките организации, че това е "дискриминация на полова основа".

Според правителствения делегат Хосе Мануел Франко, който първи забрани шествията, планираните демонстрации са били 104, като в тях, по изчисления на организаторите, е трябвало да участват около 60 хиляди души.

Базирайки се на факта, че районът на Мадрид продължава да бъде една от териториите в Испания с най-висок процент на инфекции , а броят на хоспитализираните да е над средното за страната, решението да се забранят митингите. според премиера на регионалното правителство Изабел Диас Аюсо, е правилно.

 
 
Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини