Смолянска област се върна в червената зона със 138 на 100 хиляди души население

Изображение 1 от 2

  Към 0:00 часа на 01.03.2021 г. общият брой на диагностицирани с COVID-19 от началото на пандемията в Смолянска област е 2439 лица, от които 2 037 са излекувани, починалите са 221, а активни (в процес на лечение и изолация) са 181 (57 домашно лечение, 124 хоспитализирани). Лицата под карантина са 298.
  Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева отбеляза, че през последните четири седмици броят на новозаразените се увеличава, като 14-дневната заболяемост е нараснала до 138,1 на 100 хил. за областта при 247,3 за страната. „Това ни поставя в Червената зона на риск, заедно с още 24 области в страната, като има 5 области в тъмночервен цвят с над 300 на 100 хил. заболели. Засега само област Търговище остава в нискорисковата Жълта зона. Това показва, че в цялата страна се регистрира завишаване на заболяемостта от COVID-19, като седмичният ръст за областта е 50,9% при 48,3% за страната. Като добра тенденция може да се отбележи намаляване стойностите на показателя 14-дневна смъртност – 2,9 на 100 хил. души за региона при 8,03 за страната. Това са най-ниските стойности на този показател, които отчитаме в Смолянска област до момента.“ За двете седмици починалите са трима – двама мъже и една жена, които са били с придружаващи заболявания и на интензивна терапия. Броят на хоспитализираните през седмицата се увеличава, но засега няма натиск върху болничните лечебни заведения. Към тази сутрин заетите легла по болници са: в МБАЛ-Смолян – 33-ма, от които един пациент е на интензивна терапия, в МБАЛ-Девин – 13; в МБАЛ-Мадан – 5 и в МБАЛ-Златоград – 19. Към момента лечебните заведения в областта имат капацитет да посрещнат нуждаещите се от болнично лечение.
  Зам-директорът на МБАЛ-Смолян д-р Емилия Апостолова каза, че в момента се наблюдава леко увеличаване на броя на хоспитализации в областната болница, но няма натиск върху болничното заведение. „Разполагаме с достатъчно възможности, като в момента пациентите с COVID-19 са настанени за лечение само в инфекциозно отделение. Имаме възможност при необходимост да увеличим леглата в източното крило на вътрешно отделение, както и в урология.“ Д-р Апостолова подчерта, че в периода декември-януари ръководството на МБАЛ-Смолян е успяло да организира бърз текущ ремонт, с което е осигурена кислородна вентилация за споменатите две крила на инфекциозно отделение и урология. Болницата разполага и с достатъчни количества от препоръчаните по протоколите медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус.
  На въпрос на СмолянБгвести констатиран ли е вече британския щам на вируса в областта д-р Кубатева отговори, че той се изследва единствено в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. До момента там не са изпращани проби от Смолян, защото сме били в оранжевата зона със сравнително спокойна епидемична обстановка. Сега с повишаване на заболяемостта ще се водят разговори в какъв момент да се изпратят проби.
   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  11 апр 2021
  Последни новини