Албания е изпълнила условията за "зелена светлина" за ЕС

В Брюксел вчера се състоя 11-ят Съвет за стабилизиране и асоцииране между Албания и ЕС, при което Европейската комисия направи оценката, че Тирана е готова за първата междуправителствена конференция и ще поиска от страните членки да дадат зелена светлина за нея, съобщи агенция МИА.

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей заяви след срещата, че Албания изпълнява всички обещания въпреки извънредните условия, пандемията от коронавирус и земетресението, което удари страната по-рано.

Много важно е да дадем сигнал, че Албания е способна и изпълнява критериите в областта на върховенството на закона и другите области, реформите в правосъдието са ключови и мога да предам, че общата ни оценка е, че са изпълнени всички условия за свикване на първата междуправителствена конференция, заяви Вархей.

Все пак Албания трябва да изчака и резултата от предстоящите парламентарни избори и да покаже, че е взела предвид забележките и препоръките от значимите международни организации, като ОССЕ/ОДИХР и Венецианската комисия, специално в частта за купуване на избиратели.

Европейският външен министър Жозеп Борел похвали Албания и я нарече модел за другите страни в региона, особено в частта на съгласуването на външната политика с тази на ЕС, условие, на което страната отговаря напълно.

Премиерът Еди Рама напомни на събеседниците си, че ЕС е изоставил региона в процеса за ваксинация против коронавируса и изрази надежда, че ситуацията бързо ще се деблокира чрез механизма Ковакс. Албания трябва да получи първата пратка от АстраЗенека в близките дни, потвърди премиерът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини