Нова сензорна зала помага на децата със специални образователни потребности

Изображение 1 от 6

  Специализирана сензорна зала за деца със специални образователни потребности беше открита в РЦПППО в Смолян. Официални гости на събитието бяха депутатът и председател на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, областният управител на област Смолян Недялко Славов и началникът на РУО Мария Семерджиева. Гостите разгледаха новата придобивка, от която ще се възползват близо 300 деца от цялата област и дадоха висока оценка на постигнатите резултати, като поздравиха екипа на Ресурсния център. Средствата за реновирането на залата, оборудването и всички уреди за рехабилитация, терапевтични игри и релаксиращи занимания са в размер на 55 хил.лв., като финансирането е от бюджета на Центъра.
  „Вярвам, че така ще помогнем на децата да разгърнат възможностите си - чрез усилията на лекарите, родителите и учителите ще се случи адаптацията и приобщаването на децата, които имат по-особени терапевтични нужди". Това каза депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и допълни, че когато сме обединени сме силни. Тя сподели и думите на майка на дете със СОП, че тези деца приемат околния свят, но че за тях е особено важно другите деца да ги приемат и средата им да е достатъчно дружелюбна. "Вярвам, че с тази зала и всички усилия това ще се реализира“, каза още д-р Дариткова.

  Новата зала за сензорна стимулация е обособена в две части-едната е за активна терапевтична игра и е оборудвана със стена за катерене, терапевтични люлки. Другата част е стая за релакс и помещение със сензорни модули, табло за писане със „светещи писалки“ и кът за отдих на дечица с хиперактивност и дефицит на внимание. С тях ще работят кинезитерапевти, психолози, рехабилитатори и специалисти от други области.
  „Радвам се, че можем да открием тази сензорна зала, защото знам с какъв ентусиазъм започнахте и вложихте по време на реновирането й. Сигурен съм, че тази зала ще помогне на много семейства да преодолеят дефицитите на децата. Тук благодаря на екипа на Ресурсния център за усилията и съпричастността, които влагате за работата с децата със СОП, за което се убедих като родител на дете със слухов дефицит и което идва с огромно желание тук. Признателност и благодарност към екипа на Центъра и всички ресурсни учители“, каза областният управител Недялко Славов. Той благодари специално на началника на РУО Мария Семерджиева, която е инициатор за създаването на Центъра преди 15 години и допълни, че не е случаен фактът, че Смолян е първенец в приобщаващото образование.
  „Много пъти съм казвала, че този Център е като мое дете, защото аз наистина приемам така институцията. Спомням си ентусиазма, с който открихме Ресурсния център преди 12 години, радвам се, че той се разви и получи доверието на родителите и заема важно място в живота на децата от цялата област Смолян. Благодаря на г-жа Бошнакова, че води институцията с голяма отговорност и ще продължавам да работя за развитието на Регионалния център за приобщаващо образование“, каза началникът на РУО Мария Семерджиева.

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Бр
   БРАВО МИЧЕ
   8 0
   15:15, 2 мар 2021
   Това твое дете - ресурсния център ти купи мезонет в софия за твоята дъщеря. И сега помага за новата покупка- но за нея и другите придобивки, вкл. И европеиските средства при предстоящите ти срещи с прокуратурата.
  • 2
   Уч
   Учител
   7 -1
   17:15, 2 мар 2021
   Жалко за добрата листа на ГЕРБ. Семерджиева е пълно олицетворение на наглост подлост подмазвач и голям любител на обществени средства и подаръци. Губите ни гласовете с нейното участие.

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  11 апр 2021
  Последни новини