Нова сензорна зала помага на децата със специални образователни потребности

Изображение 1 от 6

    Специализирана сензорна зала за деца със специални образователни потребности беше открита в РЦПППО в Смолян. Официални гости на събитието бяха депутатът и председател на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, областният управител на област Смолян Недялко Славов и началникът на РУО Мария Семерджиева. Гостите разгледаха новата придобивка, от която ще се възползват близо 300 деца от цялата област и дадоха висока оценка на постигнатите резултати, като поздравиха екипа на Ресурсния център. Средствата за реновирането на залата, оборудването и всички уреди за рехабилитация, терапевтични игри и релаксиращи занимания са в размер на 55 хил.лв., като финансирането е от бюджета на Центъра.
    „Вярвам, че така ще помогнем на децата да разгърнат възможностите си - чрез усилията на лекарите, родителите и учителите ще се случи адаптацията и приобщаването на децата, които имат по-особени терапевтични нужди". Това каза депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и допълни, че когато сме обединени сме силни. Тя сподели и думите на майка на дете със СОП, че тези деца приемат околния свят, но че за тях е особено важно другите деца да ги приемат и средата им да е достатъчно дружелюбна. "Вярвам, че с тази зала и всички усилия това ще се реализира“, каза още д-р Дариткова.

    Новата зала за сензорна стимулация е обособена в две части-едната е за активна терапевтична игра и е оборудвана със стена за катерене, терапевтични люлки. Другата част е стая за релакс и помещение със сензорни модули, табло за писане със „светещи писалки“ и кът за отдих на дечица с хиперактивност и дефицит на внимание. С тях ще работят кинезитерапевти, психолози, рехабилитатори и специалисти от други области.
    „Радвам се, че можем да открием тази сензорна зала, защото знам с какъв ентусиазъм започнахте и вложихте по време на реновирането й. Сигурен съм, че тази зала ще помогне на много семейства да преодолеят дефицитите на децата. Тук благодаря на екипа на Ресурсния център за усилията и съпричастността, които влагате за работата с децата със СОП, за което се убедих като родител на дете със слухов дефицит и което идва с огромно желание тук. Признателност и благодарност към екипа на Центъра и всички ресурсни учители“, каза областният управител Недялко Славов. Той благодари специално на началника на РУО Мария Семерджиева, която е инициатор за създаването на Центъра преди 15 години и допълни, че не е случаен фактът, че Смолян е първенец в приобщаващото образование.
    „Много пъти съм казвала, че този Център е като мое дете, защото аз наистина приемам така институцията. Спомням си ентусиазма, с който открихме Ресурсния център преди 12 години, радвам се, че той се разви и получи доверието на родителите и заема важно място в живота на децата от цялата област Смолян. Благодаря на г-жа Бошнакова, че води институцията с голяма отговорност и ще продължавам да работя за развитието на Регионалния център за приобщаващо образование“, каза началникът на РУО Мария Семерджиева.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бр
      БРАВО МИЧЕ
      10 0
      15:15, 2 мар 2021
      Това твое дете - ресурсния център ти купи мезонет в софия за твоята дъщеря. И сега помага за новата покупка- но за нея и другите придобивки, вкл. И европеиските средства при предстоящите ти срещи с прокуратурата.
    • 2
      Уч
      Учител
      9 -1
      17:15, 2 мар 2021
      Жалко за добрата листа на ГЕРБ. Семерджиева е пълно олицетворение на наглост подлост подмазвач и голям любител на обществени средства и подаръци. Губите ни гласовете с нейното участие.
    Последни новини