Днес на сесия на местния парламент ще бъде предложен за гласуване бюджета за 2021 г.

Днес на редовна сесия на Общинския съвет на Община Кърджали ще бъде обсъден и гласуван бюджета за 2021 г.Той е разчетен да е адекватен на неотложни кризисни мерки в условията на пандемия.Проектът на план сметка на общината мина през обществено обсъждане.

Проектобюджетът на Община Кърджали за 2021г. възлиза на 75 700 000 лева.В сравнение с началният план за 2020г. 69 960 000 лв. увеличението е  близо 7 % .Този ръст се дължи завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2021г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2020г.в размер на 3 843 359лв.,основно от капиталови средства.

Основна характеристика на Проектобюджет 2021 година е ,че макрорамката му е обусловена от известните и неочаквани последици и мерки срещу пандемията като осигурява непрекъсваемост на най-важните публични услуги -детски градини,училища,сигурност ,достъп до социални услуги,управление на отпадъците и почистването на улиците. Заложен е процеса по подобряване качеството на жизнената среда за обитаване чрез благоустрояване на публичните пространства.

По-важните специфики в бюджета на община Кърджали са увеличена минимална работна заплата от 610лв.на 650лв.; Непроменени размери на данъците в разчета; Значително увеличаване на средствата за делегираните дейности-като най-значително е в във функция”Социално осигуряване,подпомагане и грижи”-с удвоен размер на средствата-в следствие на стартиране на нова дейност”Асистентска подкрепа”, организирана и администрирана от Общината; Продължаване дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности-общинска администрация,образование и култура,но под условие след полугодието.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини