18 °C

10 ползи за здравето от магнезия

Магнезият е изключително важен минерал, който има решаващо значение за поддържането на доброто здраве.

Отсъствието му се отразява пряко на мозъка, мускулите, кръвоносните съдове, сърцето и други органи и системи.

Ако страдате от недостиг на магнезий, то вероятно изпитвате някои от тези симптоми – главоболие, мускулни крампи, безпокойство, депресия, безсъние, тикове…

Разбира се, преди да посегнете към добавките, и да разчитате изцяло на тях, е добре да отхвърлите със специалист всички други възможни причини за оплакванията си. След като сте го направили и е установено, че няма обективна сериозна причина да не се чувствате във форма, можете да опитате с магнезий на таблетки или да разберете кои храни са богати на него и да ги консумирате приоритетно.

Магнезият, като добавка, се продава в различни форми, като за магнезиевият цитрат се твърди, че се разтваря и абсорбира най-лесно от тялото. Информирайте се, питайте професионалистите и винаги подхождайте критично към всяко нещо, с което храните тялото си.

Както вече казахме, магнезият има безброй ползи за здравето ни и в следващите редове ще разгледаме десет от тях. Да започваме.

10 ползи за здравето от магнезия

1. Бори се със стреса

Магнезият има благоприятно въздействие върху нервната система и е съвсем способен да предотврати тревожността, депресията и дори раздразнителността. Поддържа здравето на сърцето и артериите, които неминуемо страдат при силен стрес, особено ако е хроничен. Когато сме под въздействието на психическа преумора, нуждата ни от магнезий се повишава. Затова някои специалисти съветват да си набавяме от него повече в периоди на физическа или психическа претовареност.

2. Помага за нормализиране на кръвното налягане

Магнезият може да спомогне за нормалната циркулация на кръвта, което е и предпоставка за поддържане на нормално кръвно налягане. Този ефект вероятно се дължи и на способността му да отпуска мускулите и да се грижи за сърцето. Доброто кръвообращение е от критична важност за здравето и не бива да бъде подценявано.

3. Има противовъзпалителни свойства

Липсата на достатъчно магнезий в организма нерядко се свързва с един вид хронично възпаление в тялото. То пък от своя страна е свързано и с преждевременното стареене и различни хронични заболявания. Затова достатъчното количество магнезий може да превентира или да помогне да се редуцира този процес и организмът да е здрав и устойчив днес и за в бъдеще.

4. Участва в стотици биохимични реакции в тялото

Магнезият е минерал, който се открива в земята, морето, растенията, животните и хората. Около 60% от него се намират в костите, а останалото в мускулите, меките тъкани и в кръвта. Всъщност всяка клетка от тялото го съдържа и се нуждае от него, за да функционира правилно. Магнезият участва в над 600 реакции в тялото като: производството на енергия, формирането на протеини, движенията (контракциите и релаксацията) на мускулите, регулацията на нервната система.

5. Подпомага физическата издръжливост

Магнезият играе роля и във връзка с физическите ни активности. Някои специалисти казват, че по време на спорт, тялото ни понякога се нуждае от около 10-20% повече магнезий, отколкото в покой. Проучвания показват, че допълнителният прием на магнезий може да подобри физическата издръжливост на атлетите, по-възрастните хора и хората с хронични заболявания. В едно проучване, в което волейболни играчи приемали по 250 мг магнезий на ден, се наблюдавали подобрения по отношение на подскоците и движенията на ръцете. Разбира се, има и други проучвания, които не намират пряка връзка и полза от тази добавка при атлети с ниски или нормални нива на минерала. Така или иначе няма спор, че магнезият е полезен и ако не помогне, то няма да навреди.

6. Крие ползи при диабет тип 2

Диабет тип 2 е най-честата форма на това заболяване и се дължи на комбинация от фактори, водещи до повишаване на кръвната захар. Проучвания твърдят, че около 48% от хората с диабет тип 2 имат ниски нива на магнезий в кръвта. Това може да окаже негативно влияние върху способността на инсулина да поддържа нивото на кръвната захар под контрол. Дори има проучвания, които намекват, че хората, които не приемат достатъчно магнезий са изложени на по-голям риск от развитието на диабет. Разбира се, тук не става дума само за магнезий под формата на хранителна добавка, а за количеството приемано и чрез храната.

7. Бори се със сърдечно-съдови заболявания

Смята се, че магнезият понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Проучвания показват, че повишеният прием на магнезий може чувствително да намали риска от сърдечен удар. Здравото сърце е равно на здраво тяло и добро оросяване. Няма нищо лошо от време на време да се замисляме какво хапваме и дали така си набавяме достатъчно магнезий.

8. Подобрява съня

Когато даден организъм страда от недостиг на магнезий, хормонът на съня, мелатонин, не успява да извършва правилно своята функция. Магнезият спомага за редуцирането на стреса, както вече споменахме, което неминуемо води до по-добър сън и правилно функциониране на всички естествени процеси в тялото.

9. Помага с храносмилането

Магнезият помага за отпускането на мускулите, но не само на онези, които се стараем да стегнем в залата. Той отпуска и тези в храносмилателната система. Това от своя страна спомага при облекчаването на запек, тъй като се стимулира правилното придвижване на изпражненията по хода на червата. А както знаем, редовното изхождане е важно и помага на извеждането на токсините от организма. Ако съчетаем приемането на магнезий с пиенето на достатъчно вода и здравословна храна, можем да сме сигурни, че се грижим добре за тялото си.

10 ползи за здравето от магнезия

10. Облекчава ПМС

Според специалисти съществува връзка между по-ниските нива на магнезий и предменструалния дискомфорт. Адекватният прием би могъл да противодейства на появата на симптомите или поне да намали тяхната тежест. Магнезият релаксира матката и така помага за намаляване на болките преди и по време на менструация.

Магнезият е изключително полезен дар от природата. Въпреки неговите предимства, не бива да забравяме, че е най-добре да се консултираме със специалист преди прием, защото понякога нещо безобидно като хранителна добавка или дори храна, може да доведе до проблеми, които точно нашият организъм е склонен да отключи. Когато правим всичко с мярка и се информираме, постигаме най-добрите резултати.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини