Приеха бюджета на община Ардино в размер на 13 342 573 лева

Първи в област Кърджали общинските съветници в Ардино приеха тазгодишния бюджет. С 13 342 573 лева ще разполага през 2021-та година община Ардино, от които 7 706 953 лева за държавни дейности и 5 635 620 лева за местни дейности. От присъстващите 27 общински съветници на редовното заседание на Общинския съвет, 22 дадоха положителен глас за бюджета.

За поредна година община Ардино ще изпълнява амбициозна инвестиционна програма. Програмата за капиталови разходи е в размер на 8 047 552 лева, от които 2  233 470 лева финансирани със бюджетни средства и финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 5 814 082 лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 586 300 лева.

„Бюджет 2021 е направен след комуникиране и обсъждане с всички населени места на територията на общината, въпреки пандемията от КОВИД-19. Той е изработен според финансовите възможности на общината така, че да функционират нормално всички системи – социални услуги, здравни, детски ясли и градини, училища и др. Разбира се, че във всеки един общински бюджет има и капиталови разходи, които са за решаване на неотложни проблеми и развитие. Хората ги искат, и ги има. Те имат недостиг на вода, проблеми с инфраструктура, пътища и ние не можем да си затворим очите за това. Живеем в 21-ви век и не можем да ги лишаваме от основни услуги“, подчерта кметът на общината инж. Изет Шабан, вносител на предложението. Той отбеляза, че в Бюджет 2021 има дългосрочна визия за развитието на общината. „Тази година ще поставим началото наключови  проекти. Центърът на град Ардино ще се обнови. Идейният проект се обсъжда с максимален брой хора и трябва да бъде реализиран до месец септември, когато ще се проведе първото издание на Фестивал за екологични чисти продукти под мотото  „Чисти храни от Родопите“.Предвиждаме инвестиционна дейност и за развитие на туристическия комплекс ‚Белите брези“. Ще бъде завършена и реконструкцията на пътя за Дяволския мост и ще се изгради алея, паркинг, беседкии специални места за търговска дейност. Всичко това е част от последователната политика на общинското ръководство за развитие на Ардино като туристическа дестинация. Надяваме се да има и положително решение за казармените терени в централната част на града, за да го превърнем в зона за привличане на инвестиции. Пътят е извървян и ние сме изпълнили ангажимента си. Това са само част от идеите, които искаме да реализираме и оттам нататък да ги надградим. Искам цялата ардинска общественост активно да участват в програмата за развитие на общината. Открити сме и приемаме всякакви предложения, които са добри и ще допринесат за развитието й“, каза още инж. Изет Шабан.

Председателят на общинския съвет Сезгин Байрям заяви, че Бюджет 2021 е балансиран, разумен, достижим и реален. Сформиран е след срещи в 44-населени места на територията на общината, както и проведени срещи с представители на мюсюлманското настоятелство, неправителствени организации. „Бюджетът за тази година е направен въз основа на техните предложения и очаквания“, заяви Сезгин Байрям.

19 докладни записки бяха включени в дневния ред на заседанието. Местните парламентаристи приеха Програма и Календар за развитието на Физическото възпитание и спорта през 2021 година.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини