8 °C

Приеха бюджета на община Ардино в размер на 13 342 573 лева

Първи в област Кърджали общинските съветници в Ардино приеха тазгодишния бюджет. С 13 342 573 лева ще разполага през 2021-та година община Ардино, от които 7 706 953 лева за държавни дейности и 5 635 620 лева за местни дейности. От присъстващите 27 общински съветници на редовното заседание на Общинския съвет, 22 дадоха положителен глас за бюджета.

За поредна година община Ардино ще изпълнява амбициозна инвестиционна програма. Програмата за капиталови разходи е в размер на 8 047 552 лева, от които 2  233 470 лева финансирани със бюджетни средства и финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 5 814 082 лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 586 300 лева.

„Бюджет 2021 е направен след комуникиране и обсъждане с всички населени места на територията на общината, въпреки пандемията от КОВИД-19. Той е изработен според финансовите възможности на общината така, че да функционират нормално всички системи – социални услуги, здравни, детски ясли и градини, училища и др. Разбира се, че във всеки един общински бюджет има и капиталови разходи, които са за решаване на неотложни проблеми и развитие. Хората ги искат, и ги има. Те имат недостиг на вода, проблеми с инфраструктура, пътища и ние не можем да си затворим очите за това. Живеем в 21-ви век и не можем да ги лишаваме от основни услуги“, подчерта кметът на общината инж. Изет Шабан, вносител на предложението. Той отбеляза, че в Бюджет 2021 има дългосрочна визия за развитието на общината. „Тази година ще поставим началото наключови  проекти. Центърът на град Ардино ще се обнови. Идейният проект се обсъжда с максимален брой хора и трябва да бъде реализиран до месец септември, когато ще се проведе първото издание на Фестивал за екологични чисти продукти под мотото  „Чисти храни от Родопите“.Предвиждаме инвестиционна дейност и за развитие на туристическия комплекс ‚Белите брези“. Ще бъде завършена и реконструкцията на пътя за Дяволския мост и ще се изгради алея, паркинг, беседкии специални места за търговска дейност. Всичко това е част от последователната политика на общинското ръководство за развитие на Ардино като туристическа дестинация. Надяваме се да има и положително решение за казармените терени в централната част на града, за да го превърнем в зона за привличане на инвестиции. Пътят е извървян и ние сме изпълнили ангажимента си. Това са само част от идеите, които искаме да реализираме и оттам нататък да ги надградим. Искам цялата ардинска общественост активно да участват в програмата за развитие на общината. Открити сме и приемаме всякакви предложения, които са добри и ще допринесат за развитието й“, каза още инж. Изет Шабан.

Председателят на общинския съвет Сезгин Байрям заяви, че Бюджет 2021 е балансиран, разумен, достижим и реален. Сформиран е след срещи в 44-населени места на територията на общината, както и проведени срещи с представители на мюсюлманското настоятелство, неправителствени организации. „Бюджетът за тази година е направен въз основа на техните предложения и очаквания“, заяви Сезгин Байрям.

19 докладни записки бяха включени в дневния ред на заседанието. Местните парламентаристи приеха Програма и Календар за развитието на Физическото възпитание и спорта през 2021 година.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини