Кремъл: Западът говори с "маниакална упоритост" за санкции

ЕС и САЩ говорят за санкции с маниакална упоритост, но Русия продължава да се опитва да установи диалог с тях. Това заяви президентският прес секретар Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

„Разговор за санкции, за съжаление, се води в Брюксел, той се води в САЩ с абсолютно маниакална упоритост. Това е нещо, не бихме приветствали, това е нещо, което не бихме искали“, каза той.

Така Песков коментира възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия.

По думите на говорителя на президента Москва очаква, че „в крайна сметка политическата воля за продължаване на диалога ще надделее и най-трудните въпроси ще бъдат решени изключително в рамките на диалога“.

На 12 февруари външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да прекъсне отношенията с Европа в случай на нови санкции. „Ако отново видим, както вече неведнъж сме усещали, че в някои области се налагат санкции, които създават рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните области, да“, отговори той на въпрос на журналисти.

По-късно прес секретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че думите на министъра, тълкувани като изявление за прекъсване на отношенията с ЕС, са извадени от контекста и са изопачени. „Въпросът е точно в това, че ние не искаме това, ние искаме да развиваме отношения с Европейския съюз, но ако Европейският съюз следва този път, тогава да, ще бъдем готови“, обясни Песков. На 15 февруари Лавров също коментира думите си, като каза, че прекъсването на отношенията "е започнало отдавна" и нарече събитията в Украйна през 2014 г. повратна точка.

В началото на февруари група американски сенатори внесоха в Конгреса законопроект, който предвижда санкции срещу лицата, участвали в пращането в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. Сред възможните санкции в документа са замразяването на активи и отказът за издаване на визи.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Йозеп Борел, след първото си посещение в Москва от три години на 4 до 6 февруари, също предупреди за възможността за нови санкции във връзка със ситуацията с Навални.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    2 0
    10:12, 17 фев 2021
    за да завземат прородните богатства на русия трябва да сменят правителството. Иначе трябва да плащат. А те не искат да плащат. свикнали са да грабят. Както в Либия. Ирак. Сирия.
Последни новини