Стотици върнати на границата на Германия с Чехия

Новите ограничения, наложени на германско-чешката граница като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, не създават дотук някакви сериозни проблеми, заяви полицията, въпреки че на стотици хора беше отказано да влязат в Германия, предаде ДПА.

"Обстановката към момента е много спокойна", каза тази сутрин говорител на полицията в германския град Пасау. "В делничен ден, когато ежедневно пътуващите към местоработата си хора опитат да влязат, положението обаче със сигурност ще бъде различно."

От 14 февруари от Чехия и големи части от австрийската провинция Тирол в Германия имат право да влизат само германски граждани и хора с разрешително за пребиваване.

Изключение ще се прави за медици, водачи на камиони и други работещи в сектора на товарните превози.

Днес баварският премиер Маркус Зьодер и германското министерство на вътрешните работи обявиха, че освен на тези категории лица да влизат в Германия ще бъде позволено и на заетите в няколко ключови икономически отрасъла.

Ограниченията имат за цел да предотвратят възможно пренасяне през границата на по-заразни варианти на коронавируса.

Ръководителят на германската федерална полиция за провинция Бавария Карл-Хайнц Блюмел каза, че за първите 12 часа от влизането в сила на новите правила е отказан достъп до Германия на 500 човека.

За същия времеви отрязък са проверени общо 1700 души, 700 от които на границата с Чехия.

Както Чехия, така и Тирол са места със сериозно разпространение на новите варианти.
Хората, които желаят да влязат в Германия, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус.

Същевременно властите в Тирол разкритикуваха остро решението на Берлин да затвори границата и заявиха, че то ще навреди на много от трансграничните работници.

"Сегашната ситуация е напълно неприемлива", каза в Инсбрук губернаторът на Тирол Гюнтер Платер. "Незабавно се нуждаем от (политическо решение), което да позволи на ежедневно пътуващите до местоработата си работници да могат да си вършат работата с отрицателен тест" за коронавирус, призова той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини