Свещеници в Солун, заразени с Южноафриканския вариант на COVID-19

Солун е вторият по големина град в Гърция и столица на район Македония. В него живеят приблизително един милион души. Зоната на Солун беше епицентърът на втората вълна на коронавируса в Гърция. През ноември и декември 2020 г. болниците в града бяха пълни.  Според гръцкия уебсайт iefimerida, новият вариант е бил установен в свещеници. Духовниците живеят и работят в район Неаполис, Солун .

Досега Гърция беше съобщавала само за намерения вариант от Обединеното кралство, от който са регистрирани общо 66 положителни случая, той е по-заразен и вероятно по-смъртоносен. Южноафриканският вариант COVID-19 е официално известен като вариант 501Y.V2. Това е вариант на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. За първи път е открит в залива Нелсън Мандела в Южна Африка. Съобщено е от здравния отдел на страната на 18 декември 2020 г. Целият свят е много загрижен за този нов вариант. Причината е, че той може да не се повлияе от произвежданите в момента ваксини срещу COVID.

На 4 януари британският вестник The Telegraph съобщи, че оксфордският имунолог сър Джон Бел не вярва в потенциалната устойчивост на новия южноафрикански вариант към ваксините COVID-19. Това породи опасения, че ваксините, които се разпространяват по целия свят, може да не работят толкова ефективно за този щам. В Европа новият вариант вече е открит в Обединеното кралство, Германия, Франция, Швейцария, Финландия, Швеция, Норвегия, Австрия, Ирландия, Холандия, Германия, Белгия, Испания, Дания и Португалия. Гърция е последната европейска държава, която съобщава за новия вариант, произхождащ от Южна Африка.

Превод:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини