Откриха мумия със златен език в Египет

Изображение 1 от 4

    Археолози са открили мумия на 2000 години със златен език при разкопки в Тапозирис Магна.

    Балсамьорите може би са сложили златен език на мумията, за да гарантират, че починалият ще може да говори в отвъдното, се казва в изявление на египетското министерство на антиките.

    Например, ако мумията със златен език срещне Озирис, богът на подземния свят, в отвъдното, ще може да говори с него, се казва в изявлението. Не е ясно дали мумията е имала проблем с говора преживе. Също така не е ясно защо езикът е направен специално от злато.

    Археолозите, водени от Катлийн Мартинес, от Доминиканската република, открили мумията в едно от 16-те погребения в Тапозирис Магна, в което има храмове, посветени на Озирис и Изида, богиня, която е едновременно съпруга и сестра на Озирис. По-рано археолозите откриха там съкровище от монети с лика на Клеопатра VII, което предполага, че храмовете са били използвани по времето на нейното управление.

    Останалите 15 погребения също датират отпреди около 2000 год. и съдържат забележителни съкровища. В едно от тях женската мумия е със смъртна маска, която покрива голяма част от тялото й и я изобразява с шапка и усмихната.

    Две от мумиите са открити с останки от свитъци, които учените в момента анализират и дешифрират. Свитъците около една от тези мумии, имат златни декорации на Озирис, се казва в изявлението.

    Изследователите са открили и няколко статуи, които изобразяват хората, които са били погребани. Статуите са толкова добре запазени, все още могат да бъдат видени прическата и шапката на човека, се казва в изявлението. Статуите показват хората в официален вид, без усмивки на лицата.

    Въпреки че археолозите не са сигурни кога точно са умрели тези хора, те могат да кажат, че са живели по времето, когато Египет е бил управляван или от Птолемеите (304 г. пр. Н. Е. До 30 г. пр. Н. Е.), които са потомци на един от генералите на Александър Велики , или от Римската империя, която превзема страната след смъртта на Клеопатра VII през 30 г. пр. н. е

    Разкопките в Тапозирис Магна и анализът на останките продължават.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини