Старата черница във Велики Преслав пази спомена за Вазов

Старата черница във Велики Преслав е българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината 2021" и ще представи страната ни в започващия международен конкурс, в който ще участват 14 държави. Пандемията не пречи на организацията по гласуването, което ще се състои в традиционните за конкурса дни - от 1 до 28 февруари, на интернет страницата на инициативата - www.treeoftheyear.org. Това съобщиха на БТА организаторите на конкурса у нас - Фондация "ЕкоОбщност".

Старата черница във Велики Преслав безпрецедентно бе отличена с двойна победа в 11-годишната история на българския конкурс "Дърво с корен 2020", в двете му категории. Така заслужи мястото си като финалист в международното издание на инициативата, търсеща връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими и скъпи на сърцата ни дървета.

Вековното дърво вече 450 години се радва на любовта на жителите на Велики Преслав. За тях то отдавна се е превърнало в съпричастен свидетел на техните радости и мъки, тържествени събития и делнични вълнения. То пази спомена за посрещането на Иван Вазов, като виден гост на града през 1900 г. Тогава черницата е простирала клоните си в двора на кръчма-кафене, където Вазов се е срещнал с местните жители, отбелязват организаторите на конкурса у нас.

Изборът за европейско дърво на 2021 година ще продължи онлайн, през февруари, като в него могат да участват хора от цял свят. В гласуването може да се включи всеки, чрез посочване на електронна си поща и задължително - избиране на две от дърветата финалисти, след което вотът трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на съответната пощата, от която е подаден. Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица - от 22 до 28 февруари, когато подаваните гласове няма да са видни. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на 17 март, уточниха за БТА от Фондация "ЕкоОбщност".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини