26 лв. месечна вноска за здравна осигуровка на безработните

26 лева на месец става здравната осигуровка от 1 януари за трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата или не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв, уточняват от офиса на НАП в Хасково.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

Срокът за внасянето им  е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от офиса на приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код на НАП или електронен подпис, чрез портала за електронни услуги, както и в офиса на приходната агенция по постоянен адрес.

Подаването й следва да бъде до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева, предупреждават от офиса на Агенцията в Хасково.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.  Прекъснатите  се възстановяват, при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 60 месеца.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    ХАСКОВЛИЯ
    8 -1
    15:44, 28 яну 2021
    Мога ли да попитам досега колко плащаха безработните
    • Аа
      Аа
      2 0
      20:24, 28 яну 2021
      24.40, 8% от 1/2 на минималната заплата.
  • 2
    Бо
    Бойко
    17 -2
    15:50, 28 яну 2021
    От къде да ги взема
    • Па
      Пак ли да се учим ?
      0 0
      06:06, 29 яну 2021
      За да се справи с положението, хасковският каймаканин организира отряд от 160 низами и 200 башибозуци, които навлизат в района, смятан за убежище на дружината на Ангел войвода. Узнавайки за това, той поставя на пътя им вълчи ями и капани, в които голяма част от низамите и башибозуците намират гибелта си. Другите са причаквани в засади и унищожавани поединично или групово. Турците понасят големи загуби и безславно се връщат в Хасково.

      Населението от този край създава предания и песни за прослава на подвизите на Ангел войвода и той се превръща в народен герой. В една от песните се пее „докато Ангел войвода със своята дружина царува в Родопите, турците са рая, а българите – господари“. Сравняват го с Момчил юнак, който е бил владетел на Родопите. През 1862 г. Ангел войвода заболява от коварна болест. Той разпуска своята дружина, която брои вече над 100 души. Оттегля се в Света гора в Хилендарския манастир. Понеже е останал неграмотен, диктува спомените си на един монах, които са съхранени в манастирската библиотека. В тях той отправя завет към българите да продължават борбата с турците, да създават чети и дружини и да се готвят за всеобщо въстание.
  • 3
    Ми
    Миро иванов
    20 -2
    16:14, 28 яну 2021
    Това е подигравка с хората в България в тази криза за българите да благодарим на на Бойко мафиота Борисов
  • 4
    Пи
    пипи
    26 -1
    18:14, 28 яну 2021
    Безработен означава ,човек който не работи и в момента няма приходи и затова се води такъв и съответно няма как да ги плаща тези осигуровки.И веднага изниква въпроса-Къде е социалната система,къде са тези милиарди дето ги раздават?
    От къде да ги намери този безработен ,тези пари всеки месец?
    Мили боже ,опази хората от тези измислени закони за унищожаване на българския народ.
  • 5
    Къ
    къде
    13 -1
    18:53, 28 яну 2021
    се плащат?за едни ц игани питам!
  • 6
    Ге
    Герп
    16 -1
    19:45, 28 яну 2021
    Нашата държава е мащеха за безработните и болните.Държава която угоява богатите мошениниците и престъпници.
Последни новини