9 °C

Джипитата искат по-малко административна тежест при ваксинацията срещу COVID-19

Личните лекари призовават ваксинирането на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.  Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Па
  пациент
  3 -1
  12:53, 26 яну 2021
  не стига че лекуват по телефона а имдават по 1000лв всеки месец за лекуване на болни от Ковид ами сега мрънкат че много трябвало да пишат те и без това друго не правят даже ще им дават и по 10лв на ваксиниран защо нали това им е работата Ище видите какви шашми ще стават Срещу заплащане на когото му трябва документ че е ваксиниран плаща и е готов
  • Сп
   Спас
   2 -2
   16:50, 26 яну 2021
   Пациентчето, в една корупционна ситуация винаги има две страни. Не давайте, и те няма да вземат. Ама ти още от сега си решил. Притрябва ли ти документ ще си платиш вместо да се ваксинираш.
   Между другото. Щом ти се виждат много парите които получават докторите вземи завърши една медицина че да се опаричиш. Нищо работа е.
 • 2
  До
  до Спас
  3 0
  18:29, 26 яну 2021
  на мене нито ми е нужен документ ниго пък и ще се ваксинирам а пък ми е малко късничко и да уча Но не реви за заплатите на докторите защото на идея си нямате какви пари вземат джипитата и по отделенията Най-ощетените доктори са в спешна помощ макар че точно те са на първа линия за всичко денонощно търчат докато джипитата си изключат още в 13ч телефоните и не вдигат до другия ден
  • Сп
   Спас
   1 -2
   19:02, 26 яну 2021
   Не искам да съм груб, но вие наистина ли знаете колко получава един личен лекар? Правите ли разлика между това което му превеждат от касата, и това което на практика е неговата заплата / Ако може да се нарече така тази част от сумата която влиза в джоба му /.
   За да не протакаме дискусията ще ви кажа че от големите пари / за които вероятно сте чули / които касата му превежда той плаща заплата на мед. сестра, пенсионни осигуровки за себе си и сестрата, здравни осигуровки, данъци на държавата, наем за кабинета, ток, вода, и други консумативи свързани с работата му, Като махнете всички тези присъщи разходи за доктора остават грубо около две хиляди. Малко повече, или малко по-малко в зависимост от това колко пациента има. Аз не бих нарекъл това " големи " пари. За вас не знам.
 • 3
  До
  до спас
  1 -1
  22:38, 26 яну 2021
  две хиляди лева може да вземе едно джипи на село но не и в градовете където пациентите им са по3000-4000хиляди някъде и повече ,акакво ще кажете за потребителските такси ,мед удостоверения някое джипи да е издало касова бележка,а повечето случаи наемат мед сестри пенсионерки за да не плащат осигуровки ,две хилядилева наистина не са много пари ,но нашите джипита работят за много много повече Живи и здрави да са ,но пак ще повторя ,че бърза помощ им върши основно работата а не могат да вземат и 2000лв накрая
 • 4
  Сп
  Спас
  0 -1
  12:36, 27 яну 2021
  Едва ли ще успея да променя мнението ви, а и излишно задълбахме в темата. Ще ви кажа само че в Хасково има 31 Джипита. По три, четири хиляди пациенти означава че Хасково трябва да е 90 - 120 хиляден град. Не съм сигурен дали в целия окръг сме останали толкова. Повече пациенти имат личните лекари които работят в затънтените кърджалийски села защото там млади не искат да ходят. Един от тях обслужва / друг е въпроса до колко може да го прави / по петнайсетина села и махали, и действително имат по три, пет хиляди пациенти. Градски доктор с повече от две хиляди е рядкост. Имаше такива в началото, но тъй като не могат да обслужват толкова хора те наеха пенсионирани фелдшери да им помагат. Това свали качеството, и хората масово се отписаха от тях.
  За това дайте да не гледаме в паничката да докторите. Те ако бяха много добре платени нямаше шейсет, седемдесет процента от завършващите медицина да тръгват за чужбина на другия ден след като си вземат дипломата.
 • 5
  До
  до Спас
  2 0
  18:24, 27 яну 2021
  оставам на същата позиция защото 45год работя в тази сфера и съм се нагледала на такива извращения ,че трябва да си бил вътре в нещата за да си наясно А колкото до младите лекари бягат защото на Запад за няколко години вземат специалност , тука макар че ревем че нямаме специалисти не се прави нищо по въпроса ,знам го от личен опит Бъдете жив и здрав

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини