Управляващите прехвърлиха топката на ЦИК да определи как ще се гласува

По време на извънредна епидемична обстановка ЦИК трябва да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. Срокът предвиден за изработване на тези правила е не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

ЦИК трябва да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка, включително поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Това да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс.

Това решиха управляващите, като приеха на първо четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с които трябва да се осигури на право на глас на карантинираните. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, "против"-45 (БСП) и "въздържали се" - 9, с което той бе приет. С промените, внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти” се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

По-рано днес говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза, че комисията няма да пише правилата, а ще очаква протокола за това какви санитарни мерки ще има при гласуване трябва да бъде изработен от здравните власти, а комисията само ще ги утвърди. Той каза още, че е получено уверение, че това ще бъде променено от парламента преди второ четене.

Не така обаче мислеха управляващите.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор, който да е съобразен с противоепидемичните мерки. "ЦИК е органът, който се занимава цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка".

Депутатът от БСП Филип Попов каза, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия. "Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена", каза Попов.

От ДПС подкрепиха управляващите при гласуване, като стана ясно, че те държат текстовете да бъдат прецизирани. "Ние смятаме, че са необходими тези мерки и тяхното място е в този законопроект. От друга страна не може да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и становището в Централната избирателна комисия. Затова заявихме, че ще внесем наши предложения. Искам да поздравя вносителите, които вече няколко пъти заявиха, че ще бъдат прецизирани и съобразени определени текстове", каза Хамид Хамид.

Това, че промените в изборните правила се правят чрез закона за извънредното положение, а не чрез Изборния кодекс, предизвика критики от страна на БСП. “При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи”, попита Крум Зарков. "Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него”, каза Зарков, защото със законовите промени реално не се създават правила.

БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват, отговори на опозицията Христо Гаджев (ГЕРБ). "Разбрах, че БСП няма да подкрепи. Мисля, че е единствената партия, която няма да подкрепи мерките. Доколкото вчера прочетох внесения от БСП проект за промяна на Изборния кодекс, не видях как решават въпроса с гласуването на карантинираните. Може би БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват", каза още Гаджев.

Той припомни, че през пролетта, когато правителството взимаше първите мерки за ограничение на вируса, политици от БСП “буквално до септември отказваха да признаят, че има пандемия”.

Гаджев обясни защо предложенията на ГЕРБ за изборите са в Закона за извънредното положение. "Много ще се радвам, ако здравната обстановка се нормализира в България до март месец, но не съм видял някоя държава в Европа и в развития свят, която да казва, че обстановката ще се нормализира поне до края на годината. Съмнявам се, че ще отпадне дотогава", допълни Христо Гаджев.

Той изрази надежда с напредването на ваксините и с мерките, които се вземат нещата да се подобрят, така че да не се налага цяла година да има мерки. "Но по време на изборите със сигурност ще има", коментира депутатът от ГЕРБ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини