Намаляват ковид леглата в болницата

 

Леглата в Ковид отделението на МБАЛ Първомай да бъдат намалени на 25 реши Медицинският областен щаб. В пиковите моменти там се лекуваха над 40 болни.

Решението за намаляване на болничните легла е за всички болници от област Пловдив и е продиктувано от факта, че областта излезе от червената зона. В момента статистиката сочи 106,5 болни на 100 000, като за периода от 14 януари заболяваемостта се запазва под 120 на 100 000 души.

 „Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават ковид легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ- от 99 на брой, ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта Каназирева.

Тя допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.

„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла,  защото и да намаляват  общо случаите,  процентът на болните с усложнения не се променя“, подчерта областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.

За да се гарантира лечението в областта, се запазват и ковид-отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград.

Според работещите в МБАЛ – Първомай леглата в момента са повече от достатъчно, но всички се надяват да не се налага да бъдат разкривани отново други легла.

Областният управител Дани Каназирева призова всеки да носи отговорност първо към собственото си здраве и спазвайки мерките да пази себе си и другите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини